Otthon készült

Varázslatos örökzöld erdő: gyógyhatású fenyőfélék

“És én fenyőtől fenyőhöz megyek
És minden fenyőt megsimogatok.

És megkérdezem: virrasztotok még?
És megkérdezem: hogy aludtatok?

És aztán feltűzöm a szívemet
A legmagasabb fenyő tetejére, –
S imába kezdek…”
Reményik Sándor

Csodálattal töltik el a termetes fenyőfák az embert, jó elidőzni közöttük, megölelni őket, beszívni illatukat. A fenyvesben – ha csak néhány lépésre vagyunk is a civilizációtól – csend és béke honol.

Fenyőtea, fenyőfürdő, borókabor, fenyőszirup, fenyőzselé, fenyőméz – erdeink, örökzöldjeink nem csak külsőleg káprázatosak, sok közülük gyógyító erővel is bír.

Erdei fenyő (Pinus sylvestris)

Fotó: pexels.com

Hazánk nyugati részén őshonos, az ország más vidékein telepített tekintélyes termetű örökzöld. Lemezesen hámló kérge aromás illatú. Gyakorlatilag minden része gyógyító hatású. A leveleiből, ágaiból és tobozából kiváló minőségű balzsamos illóolaj nyerhető. A fenyőolaj lázcsillapító, köptető, hatású, erős fertőtlenítő, serkenti a vérkeringést, emeli a vérnyomást, stimulálja a vese és a máj munkáját. Náthás, hurutos állapotban segíti a a tünetek enyhülését. Használjuk inhallálásra, és toroköblögetésre. Gyökerének kivonatát hajnövesztő szerek készítésénél használják.
Magas vérnyomás esetén a használata tilos!

Fenyőforrázat
20 g fenyőbimbót tegyünk 1 liter forró vízbe, hagyjuk állni lefedve 15 percig. Szűrés urán igény szerint ízesíthetjük mézzel. Légúti megbetegedések, megfázás, nátha, köhögés, hörghurut esetén naponta 1-2 csészényit fogyasszunk az étkezések között.
Használ reuma, köszvény és vizeletkiválasztási panaszok esetén – ebben az esetben napi 2 csészével igyunk.

10 gyógynövény, aminek minden kertben ott a helye
Töltsük fel házipatikánkat a kertünkből.

Fenyőfürdő
250g szárított fenyőlevélre öntsünk 2 liter forrásban lévő vizet. 20 perc állás után szűrjük le és öntsük a fürdővízbe.

Inhaláljunk fenyőolajjal
10-10 g eukaliptusz-, fenyő-, és borsmentaolajat keverjünk össze, egy tál forró vízhez adjunk 10 cseppet ebből a keverékből. Meghűlés esetén alkalmazzuk. Az arcgőzölés száraz, érzékeny, értágulatos bőr esetén ellenjavalt.

Közönséges lucfenyő (Picea abies)

Fotó: pixabay.com

Észak-, és Közép-Európa hegységeiben fontos erdőalkotó fenyő. Táperős talajt, párás és csapadékban gazdag környezetet igényel, más környezetben hajlamos a betegségekre. Szép formájú, kúpos koronája, egyenes törzse, apró tűlevelei miatt népszerű, de gyakran idősebb korára kinövi a kisebb kerteket. A legkedveltebb karácsonyfa alapanyag.
Gyantájából készítik a terpentinolajat. Illóolaja a tisztaság érzetét kelti, légfrissítők készítésénél használják.
Gyulladáscsökkentő hatású, megfékezi a baktériumok szaporodását és segít a vérkeringési zavarok esetén. Régebben az ízületi panaszokkal küzdők kedvelt fürdőadaléka volt, de jó szolgálatot tesz merev izmok oldásában is. Görcsoldóként is használják.

Fenyőméz
Jó minőségű mézbe tegyünk zsenge, tavaszi hajtásokat. Érleljük 2 héten keresztül, nem szükséges átszűrni. Az ízletes méz megszabadít a bélparazitáktól.

Fenyő-tea
A megszárított tűlevelekből az év bármely szakában készíthetünk teát.

Nem hiszel a gyógynövények erejében? 10 érv, amitől megváltozik a véleményed
Hatásuk megkérdőjelezhetetlen, sokan mégsem tulajdonítanak ennek jelentőséget.

Köhögés elleni fenyőszirup
Az összegyűjtött tűleveleket tegyük egy fazékba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Lefedve hagyjuk állni egy éjszakára. Másnap gyenge tűzön 1 órát főzzük, majd újra tegyük el pihenni. A harmadik napon nyomkodjuk át a masszát egy kendőn. A kapott folyadékhoz literenként adjunk 400 g barnacukrot és főzzük 5-6 órán keresztül fedő nélkül, amíg besűrűsödik. Amikor eléri a szirupszerű állagot, öntsük tiszta üvegekbe, és zárjuk le.

Fenyőfürdő
Reumás panaszok, kimerültség esetén készítsünk forró fürdőt fiatal hajtások felhasználásával.

Közönséges jegenyefenyő (Albis alba)

Fotó: unsplash.com

Közép-, és Dél-Európa hegyvidékeken őshonos. Magas termete miatt inkább parkokban vagy a nagyobb kertekben mutat jól. Mélyrétegű, jó minőségű talajt igényel.
Illóolaja kiegyensúlyozó, lazító, görcsoldó, köptető, hurutoldó hatású, fertőtleníti a légteret. Baktericid, virucid, lokálisan serkenti a vérkeringést, csökkenti az izületi fájdalmak intenzitását.

Fenyőzselé
500 g zsenge hajtáscsúcsra öntsünk annyit vizet, ami éppen ellepi és csavarjuk rá egy citrom levét. Hagyjuk állni egy éjszakára, majd törjük át szitán. Három reszelt almával és szükség szerint némi pektinnel főzzük készre. Töltsük kis üvegekbe. Lekvárként kenyérre kenve igen ízletes, étvágygerjesztő hatása van.

Európai vörösfenyő (Larix decidua)

Fotó: pixabay.com

Közép-Európa erdeiben honos, terebélyes lombhullató fa. Tavasszal kicsiny, piros színű tobozkezdeméyek díszítik, melyek a nőivarú fa virágai.
Belső kérge összehúzó, vizelethajtó hatású. Hurutoldó, stimulálja az immunrendszert. Legyőzi az olyan felső légúti fertőzéseket, mint a középfülgyulladás, nátha, vagy arcüreggyulladás, képes feloldani a hörgőváladékot.

Közönséges boróka (Juniperus communis)

Fotó: pixabay.com

Jót tesz a gyomornak, oldja az emésztőrendszeri görcsöket, segít felfúvódás és gyomorégés esetén. Serkenti az epehólyag működését.  Oldja a vese, és epekövet.
A friss tobozbogyókból (amik valójában áltermések) fenyőillatú illóolaj nyerhető. Feszesít, enyhe tonizáló hatása miatt segíthet a szülés utáni visszaalakulásban. Erőteljes vizelethajtó hatású, menstruációs ödémák esetén jó szolgálatot tesz. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő hatása van, izzasztó, lázcsillapító, hurutoldó, epehajtó, salaktalanító, fertőtlenítő hatásáról is ismert. Külsőleg bedörzsölőként segít a mesntruációs görcsök oldásában. Reumára, izületi gyulladásra, de cellulitisz kezelésére is használható. Párologtatva élénkít.
Nagy mennyiségben irritálhatja a vesét, főleg akkor, ha kevés mennyiségű vizet iszunk mellé.
Fontos megjegyezés: a boróka-tartalmú készítmények erőteljesen veseizgató hatásuk miatt nem fogyaszthatóak folyamatosan, vesebetegek kerüljék az alkalmazását.
Egészséges szervezet számára maximum 5-7 napos kúra javallott.

Borókabor
15 g borókabogyót zúzzunk össze mozsárban, majd egy citrom héjának kíséretében adjunk 1 liter száraz fehérborhoz. 15 nap múlva szűrjük át tiszta palackba. Naponta 2 kupicányit fogyasszunk belőle. Tonizáló, étvágyjavító, emésztést elősegítő, vizelethajtó hatású.

Borókás bedörzsölő
50 g zúzott bogyót és 10g rozmaringlevelet tegyünk 1 pohárnyi denaturált szeszbe. érlelés után szűrjük le, és keverjünk hozzá 25 g ricinusolajat. Reumás területekre alkalmazzuk.

Reumafürdő
Öntsünk 1-2 dl forrázatot a fürdővízhez, izomfájdalmak és reumás idegfájdalmak esetén áldásos. Segíthet az íngyulladás leküzdésében is.

Tea
Fél kávéskanálnyi megtört bogyót forrázzunk le 2 dl vízzel. Naponta 2-3 cészényit fogyasszunk.

Főzet
2-3 evőkanálnyi zúzott bogyót főzzünk 15 percig fél liter vízben. Szűrjük át, majd tegyük egy tiszta üvegbe. Naponta többször, 1 evőkanálnyi mennyiséget fogyasszunk belőle. Ez a főzet nagyon intenzív hatású, csak néhány napig használható.

Forrás: Herbáció Magazin
Kiemelt fotó: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik