Otthon készült

Üdítőitalt készítenek a kidobott karácsonyfákból

facebook/estonicsoda
facebook/estonicsoda
Egy fenyőfából mintegy tízezer liter üdítő készülhet.

Újfajta felhasználását találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak. Az ünnepi szezon elmúltával rengeteg fenyő kerül az utcára a balti államban is. Egy részük viszont a Saaremaa szigetén fekvő családi cég udvarára kerül, itt készítenek belőle üdítőitalt, írta az Euronews.

Kapcsolódó

Az üdítőital-gyártó fenyő ízesítésű tonikot készít a karácsonyfák ágaiból. A tűleveleket ledarálják, kardámommal és citromhéjjal ízesítik. A végeredmény egy különleges, édes-keserű ízű ital, némi karácsonyi hangulatú aromával.

A fenyőt jól ismerik itt az északi országokban. Évszázadok óta használjuk, ásványokban és vitaminokban gazdag, magas a C és D-vitamin tartalma. És persze, ezekben az időkben, amikor az emberek a járvánnyal küzdenek, erre egyre nagyobb az igény

– mondta az üzem vezetője, Tamro Virki.

A cég először három évvel ezelőtt készített tonikot, a település városházája előtt felállított karácsonyfából. Utána Észtország más városából is hoztak fát. Most már ott tartanak, hogy a finn főváros, Helsinki, és a lett üdülőfalu, Jurmala hivatalos fenyőfája is hozzájuk kerül.

youtube

Az Európa otthonait szépítő mintegy 50 millió karácsonyfának csak kis része kerülhet ezekbe az üvegekbe. A kisebb, szobai fenyőfát túlságosan kiszáradnak, ahhoz, hogy üdítőt lehessen készíteni belőlük. Az északi városok főtereit díszítő, nagyméretű fenyőfák viszont megtartják eredeti nedvességüket.

Egy fenyőfából mintegy tízezer liter üdítő készülhet

– mondta az Euronews tudósítója, Janis Laizans.

Kapcsolódó
Szörp fenyőrügyből – Ha megkóstolod, biztosan a kedvenced lesz
Ráadásul köhögésre, légutakra is kiváló hatású.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik