Otthon készült

Aranyat érhetnek nagymamáink féltve őrzött receptjei

Idén is megrendezik a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyt a bajai Bácskai Kultúrpalotában, mellyel a hazai alapanyagokból készült magyar termékek népszerűsítését kívánják elősegíteni, írta a Nemzeti Agrárkamara.

Jó, ha tudjuk: ezek a jó bodzaszörp készítésének titkai
Gyakori kérdésekre itt a válasz, ráadásként recepteket is hoztunk.

Nagymamáink féltve őrzött receptjei most valóban aranyat érhetnek, érdemes előkeresni a kredenc mélyéről a szamárfüles kockás füzetet.

Magyarországon különleges hagyománya van a szörpkészítésnek és lekvárfőzésnek, bár utóbbit a házi pálinkák szerelmesei megbocsáthatatlan bűnnek tekintik. Bodza, eper, cseresznye, meggy, barack és szilva, ahogyan a naptárban úgy konyhánkban is sorra kerülhetnek az ízletes hazai gyümölcsök. Egy jó kis pénteki palacsintás ebéd elképzelhetetlen a nagyi sárgabarack lekvárja nélkül.

A benevezett szörpökből fajtánként minimum 2 palackot kell átadni a 3-5 tagból álló zsűritagoknak, az egyik palacknak a külső megjelenését, a másiknak az ízét vizsgálják. Házi lekvárok esetében szintén két üveggel kell nevezni, legalább fél kiló legkisebb mennyiséggel.

A „Legjobb gyógynövény szörp”, a „2019-es Év Szörpje” és a ,,2019-es Év Lekvárja” díjak mellett négy különdíj is gazdára talál majd a versenyen.

Fotó: Pixabay

Nevezni legkésőbb 2019. június 18-ig lehet, bővebb információt a letölthető nevezési lapon találhatnak az érdeklődők. A verseny szervezői 3 hónapig megőrzik a finomságokat. Az eredményhirdetés 2019. június 21-én, a Vinalia Bajai Nemzetközi Borfesztivál és Borkonferencia keretein belül lesz.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik