Otthon készült

Ínyenceknek: máglyarakás palacsinta gazdagon

Garantált, hogy ezt az édességet nem csak egyszer fogjuk elkészíteni.

Egy pillanatig sem kételkedünk abban, hogy ez az édesség kicsik és nagyok kedvence lesz, úgy hogy csapjunk is bele a közepébe. Hogyan készítísük el?

Hozzávalók

A palacsintához:

50 dkg liszt, 4 ek cukor, 4 db tojás, 1 csipet só, 5 dl szénsavas ásványvíz, 7 dl tej, 6 ek étolaj (+ sütéshez)

A hagyományos módon süssünk kicsit nagyobb palacsintákat a süteményünk alapanyagául, körülbelül 20 darabot.

A töltelékekhez:

Túrós: 20 dkg túró, egy citrom reszelt héja és  a felének a leve, 5-8 dkg cukor

A túrót keverjük ki jól a cukorral és a citromlével, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is.

Mákos: 20 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 1 dl tej, reszelt citromhéj

Diós: 20 dkg darált dió, 3 dkg cukor – keverjük jól össze

A tejet melegítsük meg a cukorral, majd adjuk a mákhoz, a reszelt citromhéjat is keverjük bele.

Almás: 25 dkg reszelt alma, egy fél citrom leve, 1 teáskanál fahéj, 5 dkg cukor

A lereszelt almát ízesítsük a cukorral, az fahéjjal és a citromlével, majd hagyjuk állni, míg a palacsinta sül.

Rétegezés

  • A rétegezéshez szükséges még jó 20 dkg kicsit folyósabb sárgabaracklekvár, valamint 5 dkg a fehérjehabhoz, és három-négy tojásfehérje szintén a habhoz. Miután a palacsinták elkészültek, kezdjük el őket a következőképp rétegezni egy sütőpapírral kibélelt sütőtálcán vagy kerek tortaformában.
  • Alulra tegyünk egyet, kenjük meg savanykás sárgabaracklekvárral, erre kerüljön a diós töltelék. Aztán palacsinta, lekvár és a túrós töltelék. Erre megint palacsinta jön, majd lekvár, rá diótöltelék, palacsinta, lekvár, máktöltelék. Palacsinta, lekvár és az almatöltelék, amit előbb gondosan kinyomkodunk, lecsöpögtetünk.
  • A sorrend persze ízlés szerint felcserélhető, egyes rétegek kihagyhatóak, ha nem szeretjük őket, Ha az almatöltelék túl lecses (nedvdús), érdemes egy kis zsemlemorzsát vagy darált diót szórni alá a rétegezés során.
  • Addig folytassuk a rétegezést, amíg van a palacsintából és a töltelékből. Felülre palacsinta kerüljön. Az egész tetejére halmozzuk rá a három tojásfehérjéből, két kanál cukorral és a lekvárral felvert tojáshabot.

A tojáshab felveréskor először tegyünk a tojáshoz egy csipet sót, úgy kezdjük el verni, amikor pedig már félig kész, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, tovább verve, majd a lekvárt. Akkor jó kemény a hab, ha felfordítva nem csorog ki a habüstből, hanem megáll benne.

Az egészet tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 30 percig, vagy amíg a hab szépen megpirul a tetején.

Fogyasztás előtt várjuk meg, hogy kihűljön, különben nehéz lesz felszeletelni.

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Különleges tavaszi csemege az akácos palacsinta
Most virágzik az akác, ne késlekedjünk az elkészítésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.