Otthon készült

Tavaszi receptcsokor a rózsák szerelmeseinek

A rózsa nemcsak kertünk dísze lehet, számos édességet, és finomságot készíthetünk belőle.

Az egyik legnépszerűbb dísznövényről, a rózsáról először pompás színes szirmok és csábító illatok jutnak eszünkbe, netán szépen metszett rózsabokrokkal szegélyezett angolkertek, pedig a rózsa a gasztronómiában és kozmetikumok alapanyagaként hasonlóan nagy hagyományokkal bír.

Kár kidobni a rózsaszirmot, mutatjuk mit készíthetünk belőle
A rózsaápolás okos megoldásairól, rózsavíz és -illatosító készítéséről a virágok szerelmeseinek.

A szerelmesek virágához ősidőktől fogva történetek, legendák, mítoszok kapcsolódnak. Különböző kultúrákban gyakran egészen mást jelentett a csodás virág. A görög szerelem istennő, Erósz, (Rómában: Ámor) rózsaszárnyakon repült és rózsatüskékkel sebezte meg a szerelmesek szívét, de a Biblia is sok virágos verset tartalmaz, gyakran szerepel a liliom és a rózsa az Énekek Énekében. A középkorban a szerelmes lovagok, a trubadúrok, szerelmes verseik mellé vörös rózsát adtak szívük hölgyének.

Marokkóban, Törökországban és Perzsiában évezredek óta nemesítik a rózsát, hercegek, szultánok és királyok udvarának legendás díszeit.

A rózsaolaj előállítása közben rózsavíz is keletkezik – Fotó: Pixabay

A rózsák bokros növésű, lombhullató évelők, több méteres bokrokká is megnőhetnek. Az egyik legkedveltebb virágnak mintegy 5000 fajtája ismert szerte a világon. Kozmetikumok előállításához, és konyhai felhasználásra egyaránt a damaszkuszi rózsa a legideálisabb, vastag, erős illatú szirmai kiváló alapanyagok.

Több tízezer szál rózsát osztottak szét Szőregen
Szombat délután került sor a Rózsaünnep leglátványosabb programjára, a felvonulásra.

Bármit szándékozunk készíteni a rózsából, mindig akkor gyűjtsük a virágszirmokat, amikor szárazak, a reggeli órák helyett inkább nap közben.

A rózsa termése, a csipkebogyó régóta ismert alapanyag a konyhában, a rózsa virágát is számtalan módon felhasználhatjuk, az ókori rómaiak már készítettek belőle édességet.

A damaszkuszi rózsa szirmából ízletes szörp, lekvár vagy akár kandírozott rózsaszirom készíthető.

A rózsa termése, a csipkebogyó is kedvelt alapanyag a háziasszonyok körében – Fotó: Pixabay

A Közel-keleten már évezredekkel ezelőtt készítettek rózsaolajat a a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) és a százszirmú rózsa (Rosa centifolia) fajok vastag szirmából. Sokáig a legelőkelőbbek engedhették csak meg maguknak az olaj használatát, szinte aranyáron lehetett hozzájutni, ami nem csoda, hiszen 30 ml rózsaolaj előállításához 60 ezer rózsaszirom kell, vagy másképpen, egy liter rózsaolajhoz 3 tonna szirom szükséges.

Rózsalekvár – Fotó: Pixabay

Rózsalekvár készítése

Sokféle recept létezik, persze mindenki a sajátjára esküszik, legfontosabb szabály, hogy ne féljünk kísérletezni.

Hozzávalók: néhány marék rózsaszirom, fél kilogramm kristálycukor, víz, zselatin, fűszerek

Egy közepes méretű lábost teleszórunk (előzőleg megtisztított) vörös rózsaszirommal, majd két pohár vízzel felöntjük és fél kilogramm kristálycukrot adunk hozzá. Saját ízlésünk szerint fűszerezzük, mehet bele vanília, fahéj, citrom vagy narancshéj. Lassú tűzön körülbelül fél óráig főzzük, majd a lekvároknál megszokott módon hozzákeverjük a zselatint. Újra felforraljuk, és tisztára mosott befőttes üvegekbe töltjük.

Aromás díszvirágaink közül a loncból is finom szirup készíthető – Fotó: Pixabay

Rózsaszörp házilag

Hozzávalók: 1 liter víz, fél kilogramm vagy egy kilogramm kristálycukor (ízlés szerint), 1-2 citrom, három-négy marék vörös rózsaszirom

A bodzaszörphöz hasonlóan készül, csak a rózsaszirmokkal együtt is főznünk kell a vizet. Feltesszük főni a rózsaszirmokat a vízben, majd körülbelül 20-25 perc múlva félrehúzzuk és kiszedjük a szirmokat a vízből, leszűrjük. A sziruphoz hozzáadjuk a kristálycukrot és a citrom levét, újra felforraljuk, majd üvegekbe töltjük. Fontos, hogy az üvegek és a tetők teljesen tiszták legyenek, így nem szükséges tartósítószert adnunk a szörphöz.

Kihirdették az év házi cukormentes tortáját
A legjobb gyógyhatású alapanyagot tartalmazó tortát és a legkreatívabb receptet is díjazták.

Cukrozott és kandírozott rózsaszirmok

Kizárólag ehető virágokkal kísérletezzünk, hiszen a szirmokat később elfogyasztjuk!

Cukrozott szirmokat a kertünkből leszedett és alaposan megmosott szirmokból készíthetünk, legegyszerűbb, ha a vizes szirmokat porcukorban megforgatjuk, és ezeket megszárítjuk. A cukrozott virágszirmok torták és sütik mellett akár saláták díszítésére, gazdagítására is megfelelnek.

Kandírozni sokféle gyümölcsöt és virágot lehet, sárgarépa, citrom és narancshéj, mentalevél levendula, és rózsaszirom egyaránt alkalmas. A tartós cukrozást többféle módon készítik, a bonyolultabbnál cukorszirupot főznek, majd ezt öntik a megtisztított gyümölcsökre. Egyszerűbb, és a rózsaszirmoknál beválik, ha a megtisztított szirmok felületét tojásfehérjével megkenjük, majd finomra szitált porcukorral hintjük be. Néhány napos szárítást követően fogyasztható, felhasználható a különleges édesség.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Rózsás kekszek

Az édes-vajas kekszek közül szinte bármelyiket meghinthetjük apró rózsaszirom darabokkal, levendulával, akár szegfű- vagy kamillavirággal, mielőtt kisütnénk őket. Nemcsak az ízviláguk különleges, de színesebbé teszik az asztalunkat. A fahéjas, kakaós, csokis házi kekszek zamatával szépen harmonizál a rózsaszirmok ízvilága. A levendulás kekszekhez hasonlóan is elkészíthető a rózsás keksz, egyszerűen a kisütött kekszeket porcukros-rózsás-citromhéjas keverékbe is beleforgathatjuk.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik