Virágzó vidékünk

Színes-ízes matyó ősz, kertek és kamrák kincseivel

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 09. 24. 09:03

84 féle - különlegesebbnél különlegesebb - lekvár és 9 féle sós-és édes sütemény érkezett nevezésre.
Korábban a témában:

Immáron hatodik alkalommal rendezte meg az Őszi Zöldség-Gyümölcs Kiállítást a Matyó Kertbarát Egyesület. Évről-évre Mezőkövesd város életének egyik üde színfoltja ez a seregszemle, ahol a mezőkövesdi, szentistváni és tardi kertbarátok mellett idén érkeztek társcsoportok Szigetszentmiklósról, Hajdúböszörményből, a Jászságból, sőt, a határon túlról, Rimaszombatról és Szucsányból is.

Az egyesület elnöke, Herkely Károly a megnyitón elmondta, azért indították el a hat éve a kiállítást, hogy megmutassák, mi van Matyóföldön.

Nagy öröm, hogy évről-évre egyre többen vesznek részt kiállítóként a rendezvényen. Az egyesület tagjai a Hadas városrészben található Táncpajta épületét öltöztetik fel az ezerarcú ősz színpompás kellékeivel, termésekkel, virágokkal.

A központi részen helyet kapott egy impozáns termés-oltár paprika fűzérrel, szőlőfürtökkel. A kiállítás legnagyobb részét a helyi óvodás, iskolás csoportok, osztályok által készített élő Tündérkertek töltik be. Ezek a kreatív kompozíciók minden bájos részletükben elvarázsolják a látogatókat. A gyermekeknek is hálás feladat, izgalmas kihívást jelent nekik is a befőttes, lekváros üvegek összegyűjtése mellett.

„Matyóföld legszebb kertjei” versenyre idén nyár elején már 30-32-en jelentkeztek

A zsűrizés a nyár végén lezajlott, az őszi kiállításon díjazták a különböző kategóriák, konyhakertek, gyümölcsösök, vegyes kertek, díszkertek helyezettjeit is, valamint megtalálták „Matyóföld legnagyobb tökét” a maga 34 kilogrammjával. Idén második alkalommal hirdették meg a házi főzésű lekvárok és sütemények versenyét.

A dolgos, szorgos matyó asszonyok itt is bizonyítottak: 84 féle – különlegesebbnél különlegesebb – lekvár íz és 9 féle sós-és édes sütemény érkezett nevezésre. Abszolút kuriózumnak számító virág-lekvárok (akác, bodza, orgona virág) közül a Matyó Rózsa elnevezésű, vörös rózsasziromból készült íz ejtette rabul a zsűri szívét, ami még öregbítheti Matyóföld hírét.

Köszönet – az idén júniusban Mezőkövesd Városért Díjjal kitüntetet – Matyó Kertbarát Egyesület lelkes csapatának a szervezésért, lebonyolításért, közösségi élményért!

Szerző: Szilvási Zupkó Anett

Fotó: Kertünk ízei  , Mezőkövesd képekben

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2019. február 21.
Az elsõ nyaralóhajó az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón 2019. február 21-én. A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felsõ-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.
MTI/Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.