Kertünk-Portánk

Fekete rózsa: legenda vagy valóság?

A legenda szerint egyedül itt nyílik a titokzatos fekete rózsa.

Az internetes legenda szerint létezik egy eldugott falvacska valahol Törökországban, ami az egyetlen hely a világon, ahol fekete rózsák teremnek emberi beavatkozás nélkül, írja az Agrároldal.

Az egzotikus külsejű rózsákat a Higher Perpsective Facebook oldal tette híressé az oldalukon közölt videóval, ami állításuk szerint világszerte egyedül csak Törökországban, Halfetiben nő természetes környezetben. A történet évek óta kering az interneten, egész pontosan azóta, hogy a RocketNews24 írt a különleges fekete rózsákról 2013-ban.

Ezek a rózsák, amelyek a puszta szemnek teljesen feketének tűnnek, állítólag csak kis mennyiségben fordulnak elő, és kizárólag a törökországi Halfeti kicsiny falujában. A területre jellemző egyedi talajnak és a talajvíz – amely az Eufráteszből szivárog át – pH- értékének köszönhetően sötét karmazsinpiros rózsák nőnek errefelé, amelyek effektíve teljesen feketének látszanak, hacsak nem vizsgálja meg őket az ember nagyon közelről

– írják az oldalon.

A fekete rózsa legendája egy japán nyelvű blogra, a Krapaiára vezethető vissza, ami 2007-ben hivatkozott egy Kis-Ázsiában publikált cikkre a Today’s Zaman-ban. A történet eredete elég kusza, mégis nagy népszerűségre tett szert azóta a fent említett fekete rózsa mind a nők, mind a férfiak körében.

De akkor mi is a helyzet a Halfetiben található fekete rózsával?

Ami Halfetit illeti, létezik a török település, melynek egy része 1999-ben víz alá került, amikor az Eufrátesz folyó elárasztotta a területet. Az épületeket újra felépítették, a víz alatti részek pedig ma már csak turistalátványosságok.

Halfeti – Fotó: Wikimedia Commons

Mint az a fenti idézetben is olvasható, szó sincs valódi fekete rózsákról, amelyek emberi beavatkozás nélkül nőnének teljesen természetes környezetben. Az internetet elárasztó képek és videók fekete rózsái digitálisan manipuláltak vagy úgynevezett Bacarra rózsák, amelyek bizonyos fényviszonyok mellett valóban feketének tűnhetnek, igazából azonban sötétvörösek.

Kék rózsa – Fotó: pixabay.com

A rózsanemesítőknek sikerült a legkülönbözőbb színű, alakú és méretű rózsákat előállítani. A fehér, piros, rózsaszín, bordó árnyalatai mellett van már lila és kék rózsa is, az utóbbi évek egyik „leg” terméke pedig az Angliában előállított aranybarna  rózsa. A nemesítési listáról gyakorlatilag csak egy szín hiányzik, pedig ha lenne, bizonyosan a legkeresettebb lenne, ez pedig a fekete rózsa.

Viruló rózsák, rózsakertek és ünnepek Magyarországon
Rózsakertek, amiket kár lenne kihagyni, mint ahogyan a Szőregi Rózsaünnepet is, hiszen kivételes élményt kínál.

Kiemelt kép: 135artnature.ru

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik