Mozaik

Rózsafák húzódnak a világ legszebb utcájának oldalain

Brazíliában van egy utca, amelyet sokan a világ legszebb utcájaként tartanak számon, írja a medium.com.

A Porto Alegre-ben található Rua Gonçalo de Carvalho nem a különleges építészeti értékeivel tűnik ki, hanem egy csodálatos fasorral amely szinte valószínűtlen módon, oázisként jelenik meg az egyébként zöldben szegény, túlépített városnegyedben.

Flickr

A lap szerint a több mint száz rózsafát állítólag az 1930-as években ültették egy helyi sörfőzde dolgozói. Az utca mindkét oldalán végighúzódó fasor ma egy mikroklímát hoz létre, mely kánikulában is kellemes árnyékot és hűvös levegőt biztosít a helyieknek és a különleges szépségű utca által odavonzott turistáknak.

Flickr

2005-ben veszélybe került a rózsafaalagút, miután egy beruházó kitalálta, hogy ezek a fák életveszélyesek és öregek, tehát ki kell őket vágni. A helyiek összefogtak a pusztítás ellen, mely világméretű botránnyá fejlődött.

Flickr

A tiltakozás végül elérte célját, a rózsafák védelmében indított kampány eredményeként a polgármester védelem alá helyezte a gyönyörű fasort. José Fogaça 2006 június 5-én a Rua Gonçalo de Carvalho-t a város történelmi, kulturális, és környezeti örökségének nyilvánította.

A Rua Gonçalo de Carvalho a klímaváltozás korában valószínűleg egyre nagyobb figyelmet fog kapni, és fontos mintaként fog szolgálni, olvasható a cikkben.

Felfedezték Európa legidősebb fáját
Négy év kitartó terepmunka után találtak rá a fenyőre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik