Életmód

Kevés az üveg, veszélyben a meggybefőtt gyártása

Az orosházi gyár felújítása miatt nehéz helyzetbe került a magyar konzervipar.

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) közleménye szerint tönkreteheti a magyar konzervipart az orosházi O-I üveggyárban a termelés leállása, amelyre a kemence felújítása miatt van szükség. A cég visszautasítja a kamara vádjait.

A NAK MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az orosházi cég “ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket”, ugyanis “ígérete ellenére nem biztosítja” a konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi öblösüveggyára kohójának felújítási munkái alatt.

Mint írják:

a hazai konzervipari cégek 2018-as gyártásindulásához szükséges befőttes üveg mennyiség nem áll rendelkezésre, és azt más, környező országbeli üveggyártóktól is kétséges beszerezni. Maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése oldható meg, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben.

A NAK közleménye szerint az O-I orosházi üveggyárának leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti. A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, amelynek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz. A hazai meggybefőtt-termelés a készterméket tekintve mintegy 14-16 milliárd forint értéket képvisel. Ehhez a mennyiséghez közel 80 millió befőttes üvegre van szükség, egy évben a gyárak átlagosan mintegy 130 millió darabot használnak fel. Megjegyzik, a meggybefőtt gyártása júniusban veszi kezdetét.

A NAK több körben szervezett már egyeztetést a hazai konzervipar képviselői és az üveggyár között. Győrffy Balázs, a NAK elnöke levélben is felszólította az üveggyárat, azt írva, hogy

segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. reagálásában az MTI-nek kifejtette, magyar vevőiket 2017 közepén és végén is értesítették a kemenceépítésről. A január 4-i szakmai egyeztetés után megkeresték a versenytársakat és ismertették velük az üvegtípusokat, amelyekre a vevőknek szükségük van. Kérdésükre, hogy van-e szabad kapacitásuk, a versenytársak pozitív választ adtak.

A második egyeztetési fórumon, január 26-án megadták négy versenytársuk elérhetőségét, amelyek nyitottak voltak a vevők konzervüveg igényének kiszolgálására, hogy közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot velük, hivatkozva az O-I-ra. Ezt egy február 15-én, a NAK számára írt levélben is tudatták a kamarával

– hangsúlyozza a cég.

A gyár évente 110 ezer tonna befőttesüveget és üvegpalackot gyárt, a várhatóan három hónapos leállás alatt mintegy 28 ezer tonnával csökken a gyártott mennyiség. Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. 2003 után idén újítja fel orosházi öblösüveggyárának kemencéjét. A termelés február 11-én állt le, a 15 éve folyamatosan üzemelő kemence bontásával már végeztek, az új kemence tesztüzeme április végén, május elején indulhat – írta az MTI.

Kiemelt képünk illusztráció . Fotó: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik