HIRDETÉS
Kertünk-Portánk

Így segíthet a száraz kenyér a növényeknek

Unsplash
Unsplash
Tápoldat fillérekből.

A háztartásokban gyakran előfordul, hogy megmarad egy-egy darab száraz kenyér. Ahelyett, hogy kidobnánk (vagy zsemlemorzsát készítenénk belőle), hasznosíthatjuk a kertben vagy a szobanövények ápolására. A száraz kenyérből egyszerű házi tápoldat készíthető, amely elősegítheti a talaj mikroorganizmusainak működését és támogatja a növények fejlődését – írja a Mindmegette.

Miért jó a száraz kenyérből készült tápoldat?

A kenyér alapvetően lisztből, vízből és élesztőből készül, ami azt jelenti, hogy tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segíthetik a növények növekedését. Bár nem helyettesíti a klasszikus műtrágyákat vagy a jól lebomlott komposztot, természetes kiegészítőként használható a kertben.

Így készítsünk tápoldatot száraz kenyérből

Hozzávalók

  • 1-2 szelet száraz kenyér (adalékmentes, nem penészes)
  • 1 liter langyos víz

Elkészítés

A száraz kenyeret tegyük egy edénybe, és öntsük fel langyos vízzel.

Hagyjuk állni 3-5 napon keresztül, amíg a kenyér teljesen felázik és erjedésnek indul.

Szűrjük le a kenyeres oldatot, hogy eltávolítsuk a nagyobb darabokat.

Az erjesztett oldatot hígítsuk fel legalább 1:3 arányban vízzel, hogy ne legyen túl erős a növények számára.

Az így kapott tápoldattal locsolhatjuk a növények tövét.

Ne használjunk penészes kenyeret, mert az káros gombák megjelenését idézheti elő a talajban.

Ne öntözzük túl gyakran a növényeket ezzel az oldattal, hogy ne okozz talajsavanyodást. Havonta egyszer-kétszer elegendő.

Kültéren óvatosan használjuk, mert az édeskés illat rovarokat és rágcsálókat vonzhat.

Milyen növények szeretik?

Ez az oldat főként a talajélet serkentésére jó, ezért elsősorban a zöldségnövények, fűszernövények és virágzó dísznövények esetében lehet hasznos. Különösen a komposztálható talajokat kedvelő növények, például a paradicsom vagy a paprikák jól reagálhatnak rá.

Kapcsolódó
Így nem romlik meg soha a kenyér
Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik