Kertünk-Portánk

Szüret: halált is okozhat a pincék réme

pixabay
pixabay
Megkezdődött a szüret: így előzhetők meg az erjedéskor keletkező mustgáz okozta tragédiák.

Az idei szüreti időszak beköszöntével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a bortermelők figyelmét a must erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire hívta fel.

A hazánkban legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével néhány nappal ezelőtt kezdetét vette a 2025. évi szüreti időszak. Számos pincében már forrásban van, vagyis erjedésnek indult a leszüretelt szőlőből származó must. Ez a szőlőtermesztők, bortermelők életében mindig nagy izgalommal várt, különleges időszak. Azonban komoly veszélyeket is hordozhat, ha elmulasztjuk azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel megelőzhetőek az erjedéskor keletkező mustgáz okozta tragédiák.

A mustgáz, amely tulajdonképpen nem más, mint szén-dioxid, a nem megfelelő szellőzéssel rendelkező pincében olyan mennyiségben is felhalmozódhat, hogy adott esetben súlyos, akár halált is okozó mérgezéshez is vezethet.

A Nébih felhívja a bortermelők figyelmét, hogy az év ezen szakaszában kiemelten fontos a pince levegőminőségének folyamatos ellenőrzése. A modern eszközök, például szén-dioxid jelző alkalmazása mellett, az évszázados módszer, a gyertya lángjával történő ellenőrzés is figyelmeztethet a veszélyre.

A gyertyás ellenőrzés lényege, hogy ha a derékmagasságban, például egy lapátra vagy botra erősítve magunk előtt tartott meggyújtott gyertya lángja kialszik, vagy már csak bizonytalanul ég, az a levegő megemelkedett szén-dioxid tartalmára utal. Mivel a szén-dioxid a levegőnél nehezebb, elsősorban a pince alsó részében gyűlik össze, ezért különösen fontos, hogy a gyertyát mindig derékmagasságban vagy annál lejjebb használjuk. Ilyen esetben a pincébe történő belépés életveszélyes.

Akár a gyertyás módszerrel, akár modern jelzőberendezés riasztása által mustgáz jelenlétét észleljük, azonnal hagyjuk el a helyiséget és a 112-es segélyhívón kérjük a szakemberek – tűzoltóság, katasztrófavédelem – segítségét.

A Nébih arra is figyelmeztette a borászokat, hogy a regisztrált borászati üzemeknek a mustgázveszélyből adódó balesetek elkerülésére vonatkozóan, írásos intézkedési tervvel kell rendelkezniük.

Célszerű a pincék bejáratánál egy rövid tájékoztató kihelyezése is ebből a célból. A megfelelő tájékoztatás érdekében valamennyi pincei dolgozónak részt kell vennie egy ismétlődő balesetvédelmi oktatáson a szüretet megelőző időszakban. Mindemellett gondoskodni kell az érzékelők folyamatos karbantartásáról is (évente legalább egyszer a szüretet megelőző időszakban), valamint szükséges ennek dokumentálása is.

A szüret emberemlékezet óta nagy esemény a termelők körében, 60 éve például ilyen volt a szüret vidéken.

Kapcsolódó
Szüretelni indult a balatonfüredi borász, de hűlt helyét találta az összes szőlőnek
Gyukli Krisztián azt írta: kevés szó van, ami kifejezi, mit éreznek a munkatársaikkal.
Olvasói sztorik