Mozaik

Ismét Vadlúd Sokadalom lesz Tatán

Csaknem 30 ezer madár tartózkodik a tatai Öreg-tó környékén.

A hónap utolsó szombatján, november 28-án Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Tatai Vadlúd Sokadalomra várják az érdeklődőket az Öreg-tó mellé – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A tó félig leeresztett medrében pihennek

A legfrissebb adatok szerint csaknem 30 ezer vadlúd tartózkodik a térségben a sokadalmat megelőzően, éjszakánként már most is 17 ezer madár pihen a tó részlegesen leeresztett medrében.  A november 28-án immár 15. alkalommal megrendezett program a madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője, de a több tízezer vadlúd reggeli kirepülése és esti behúzása a nagyközönség számára is emlékezetes látvány.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A tó partján álló madármegfigyelő toronynál egész nap természetvédelmi programok, kézműves vásár, ökojátszóház és a madarakhoz kapcsolódó előadások várják az érdeklődőket. A rendezvény részletes programja a www.vadludsokadalom.hu oldalon található meg.

Madárfigyelés teleszkóppal

A sokadalmon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület lehetőséget kínál teleszkópos madármegfigyelésre, amellyel szinte testközelből láthatók a madarak, de kivetítőn is nyomon követhető a tavon zajló mozgás. A madarak kavargását szakértő magyarázata kíséri.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon, különlegessége, hogy a tó egy része a belvárosban helyezkedik el.

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt találtak éjszakázó- és pihenőhelyet vonulásuk során.

Minden év novemberében visszatérnek, hogy február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Egyes ősz végi vagy téli napon akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.

Reméljük, hogy az idei sokadalom is ilyen látványos lesz!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik