Mozaik

Egy fa ültetésével kezdte, mára nagyobb erdőt telepített, mint a Central Park

Az alábbi történet ékes bizonyítéka annak, hogy a tettek mindig messzebbre "hallatszanak", mint a szavak.

Az Indiában élő Jadav Payeng szó szerint a faültetésnek szentelte az életét, méltó példát mutatva mindannyiunknak arról, hogy ha kellően elszántak vagyunk, akkor bármire képesek lehetünk – olvashatjuk a Thisiscolossal oldalán.

3
Fotó: Thisiscolossal

Az igaz történet 1970-es években kezdődött, amikor Payeng, a Majuli sziget lakója úgy döntött, hogy fák ültetésével menti meg lakóhelyét. Ebből az elhatározásból mára nagyobb erdő keletkezett, mint a Centrál Park.

Payeng kopár pusztából valódi oázist varázsolt.

A sziget Ésszakkelet-Indiában található, ami valóságos folyami szigete volt a Földünknek. A vidéken 150 000 ember él, akik most igen büszkék a több, mint 1 300 hektáros erdejükre, amit hihetetlen módon egy ember ültetett.

Fotó: offgridquest

Payeng 1979 óta szenteli a faültetésnek életét, nem kis eredménnyel. Célja kezdetektől az volt, hogy megállítsa a területen az eróziót és az ezzel járó elvándorlást.  Teljesen egyedül ültetett több ezer növényt, többek között 300 hektár bambuszt. Az eredmény pedig önmagáért beszél, hiszen számos veszélyeztetett állat, köztük elefánt, bengáli tigris, keselyű tért vissza eredeti élőhelyére.

4
Fotó: thisiscolossal

William Douglas McMaster egy  gyönyörű dokumentumfilmben örökítette meg Payeng történetét és munkáját. Érdemes megnézni!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik