Mozaik

Kellemes ünnepeket kíván Brúnó százados, a négylábú tűzoltó

Ő az ország „leglustább tűzoltója”. Pontosabban névlegesen tűzoltó, majdnem százados, viszont valóban Brúnó.

Nógrád megyében, a salgótarjáni tűzoltóságon szolgál Brúnó százados, az ifjúsági tűzoltó, aki 2013. május 10-én látta meg a napvilágot Egerben. Szolgálati helyére még ugyanazon év októberében érkezett, a két város közötti kanyargós út jelentette életének első igazi kihívását.

Ezt a próbát az akkor még névtelen, zsemleszínű labrador bátran kiállta, de azért meglehetősen örült, amikor megérkezett a salgótarjáni tűzoltóság udvarába és kiszállhatott a kocsiból, pedig azonnal rengeteg idegen vette körül.

bruno4

A négylábú még aznap feltérképezte új „játszóterét”, gazdái pedig a keresztségben a Brúnó nevet adták neki. Ez azonban túl egyszerűnek hangzott, ezért aztán a kölyök gyorsított eljárásban megkapta elsőtiszti kinevezését is, ettől kezdve már rendfokozat is társult a névhez, az állomány büszkén fogadta soraiba Brúnó századost.

bruno2

Az eltelt több mint két év alatt Brúnó százados felnőtt, méretes nagykutya lett belőle, ám népszerűsége a felnőttek és a gyerekek körében azóta is töretlen. A tűzoltók egytől-egyig rengeteget játszanak vele, ellátják, nevelgetik, és kisebb-nagyobb sikerrel tanítják is egy-két hasznos kunsztra. Mint minden labradornak, Brúnónak is a vérében van a játékosság és az emberszeretet, s ezt minden adandó alkalommal ki is fejezi.

Az igazgatóság Mikulás-ünnepségén még a Télapó elől is majdnem ellopta a showt, talán ezzel kívánt kellemes ünnepeket környezetének. A bohókás eb el volt ragadtatva a gyermekektől – és viszont –, a kicsiket alig lehetett beimádkozni a rendezvény helyszínére.

bruno3Mint minden tisztet, Brúnót is foglalkoztatta a kérdés, vajon a szolgálati törvény módosításai érintik-e állománycsoportbeli hovatartozását, státuszát. A tűzoltók ugyan próbálták őt megviccelni azzal, hogy a jövőben már csak címzetes százados lehet, emiatt szomorkodott is egy rövid ideig, de néhány finom falat és a humánszolgálat megnyugtató válasza elkergette a viharfelhőket.

 Szöveg: Angyal Eszter tűzoltó főhadnagy

Képek: Juhász Jácint címzetes tűzoltó törzszászlós, Salgótarjáni HTP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik