Mozaik

Lehet-e hungarikum a mi pulink?

A minden kétséget kizáróan ősi magyar pásztorkutyafajtát hungarikumnak tekintjük, de hivatalosan még nem az.

Magyarországon 2012 előtt a hungarikumok besorolását nem szabályozták. Két megközelítés vonatkozott a minősítésre: az egyik szerint a nem magyarok, mit gondolnak magyarnak, vagy a magyarok mit gondolnak a sajátjuknak, kizárólagosan magyar vonatkozásúnak.

A puli mindkét szempontnak megfelelt

Ennek alapján méltán nevezték – és nevezik is – hungarikumnak. 2012-ben azonban megszületett a hungarikumokról szóló törvény, mely szerint a kitüntető címet hivatalosan egy bizottság ítéli oda, így döntésük értelmében számít hungarikumnak bármelyik nemzeti büszkeségünk.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A törvény így határozza meg a hungarikum fogalmát:

“Hungarikum:  gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

55 kiemelkedő nemzeti értéket nyilvánítottak hungarikummá

A Hungarikumok Gyűjteményében nem találjuk a pulit, az ősi magyar állatok közül csak a magyar szürke szarvasmarha lett hungarikum. Az elismerés előszobájának számító kiemelkedő nemzeti értékek között sincs ott a mi pulink, ezért a Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez alighanem várni kell még jó ideig.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Zuckerberg is szereti

A puli különleges megjelenése és legendás természete miatt világszerte népszerű. Talán nem véletlen, hogy a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg is a fajta nagy rajongója, saját pulija is van.

Akinek volt, vagy van pulija, az tudja: az állat szinte csak beszélni nem tud. Intelligens, okos kutya, aki mindent megért. Eleven, mozgékony, nem ismer félelmet, családtagnak számít.

Nem mellesleg pedig tényleg magyar, tényleg a mienk. Vándorló elődeinkkel érkezett a Kárpát-medencébe, és ma is a legnépszerűbb honi kutyák egyike.

Hát nem érdemelné meg a hivatalos elismerést?

Olvasói sztorik