Mozaik

Lehet-e hungarikum a mi pulink?

A minden kétséget kizáróan ősi magyar pásztorkutyafajtát hungarikumnak tekintjük, de hivatalosan még nem az.

Magyarországon 2012 előtt a hungarikumok besorolását nem szabályozták. Két megközelítés vonatkozott a minősítésre: az egyik szerint a nem magyarok, mit gondolnak magyarnak, vagy a magyarok mit gondolnak a sajátjuknak, kizárólagosan magyar vonatkozásúnak.

A puli mindkét szempontnak megfelelt

Ennek alapján méltán nevezték – és nevezik is – hungarikumnak. 2012-ben azonban megszületett a hungarikumokról szóló törvény, mely szerint a kitüntető címet hivatalosan egy bizottság ítéli oda, így döntésük értelmében számít hungarikumnak bármelyik nemzeti büszkeségünk.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A törvény így határozza meg a hungarikum fogalmát:

“Hungarikum:  gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

55 kiemelkedő nemzeti értéket nyilvánítottak hungarikummá

A Hungarikumok Gyűjteményében nem találjuk a pulit, az ősi magyar állatok közül csak a magyar szürke szarvasmarha lett hungarikum. Az elismerés előszobájának számító kiemelkedő nemzeti értékek között sincs ott a mi pulink, ezért a Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez alighanem várni kell még jó ideig.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Zuckerberg is szereti

A puli különleges megjelenése és legendás természete miatt világszerte népszerű. Talán nem véletlen, hogy a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg is a fajta nagy rajongója, saját pulija is van.

Akinek volt, vagy van pulija, az tudja: az állat szinte csak beszélni nem tud. Intelligens, okos kutya, aki mindent megért. Eleven, mozgékony, nem ismer félelmet, családtagnak számít.

Nem mellesleg pedig tényleg magyar, tényleg a mienk. Vándorló elődeinkkel érkezett a Kárpát-medencébe, és ma is a legnépszerűbb honi kutyák egyike.

Hát nem érdemelné meg a hivatalos elismerést?

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.