Mozaik

Magánmúzem őrzi a szentté avatott II. János Pál pápa sífelszerelését

Mondhatnánk azt, hogy csodabogár, de nem az. Csupán egy fanatikus ember, aki megvalósította gyerekkori álmát.

A szlovákiai Alacsony-Tátra festői környezetében, a Besztercebányához közeli Podkonicén Igor Bobák, aki minden támogatás nélkül, önerőből a néhai szülői házban és annak kertjében hozta létre magán símúzeumát és skanzenjét.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Csak Finnországban található hasonló

Mielőtt bárki legyintene, tegyük gyorsan hozzá: Európa második símúzeuma ez – a finnországi Lahtiban található hasonló –, más földrészeken pedig nincs is ilyen.

Itt, a hegyekben az ember már kisgyermek korában sízik – említi az 56 éves Igor. – Így voltam ezzel én is, hároméves koromban került rám az első léc. Amikor „kinőttem”, megkapták a család ifjabb tagjai, így megmaradt örök emléknek.

Alapvetően a gyerekkori élmény ihlette, hogy felnőttként egyszer símúzeumot hozzon létre. Az álom 2007-ben vált valósággá.

Harc a relikviákért

Évtizedeken át gyűjtöttem a relikviákat – mondja. – Leveleztem, kilincseltem, kértem, utaztam, érveltem, így gyűltek lassan az ereklyék. 100 évnél öregebb felszerelésekért, világ- és olimpiai bajnokok léceiért, cipőiért „harcoltam”, az esetek többségében eredményesen.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

A 75 négyzetméter alapterületű épületben – melynek padlásán még 200 kiállításra váró eszköz pihen – „kezeletlen” nyers fából készült matuzsálemi korú lécek – a legöregebb 130 éves – és botok, kezdetleges sícipők is láthatók. Utóbbiakról a ma embere el sem hiszi, hogy azokon megmaradtak lesiklás közben a lécek.

A múzeumban 650 léc, bot, s közel száz sícipő, az alagsorban szánkók sokasága látható – említi Igor.  – A falakon sok-sok értékes fotó kacsint ránk sípályákról, versenyekről, eredményhirdetésekről, és magukról a versenyzőkről is. Utóbbiak között száz évvel ezelőtti „menők” és korunk legjobbjai is felismerhetők.

A szovjet sízőktől Ingemar Stenmarkig

Látható többek között a szlovák hegymászás alapítójának, Zibrínnek a síléce, miként az egykori Csehszlovákiát a Calgary téli olimpián képviselő Bírešovcov testvérek „teljes menetfelszerése”. Hasonlóan szemügyre vehetjük egy legendás szlovák síelőnő, John Gantnerová Šoltysová léceit és az egykori szovjet síválogatott tagjainak felszerelését is. A közelmúlt és a jelen sportolói közül Igor Bobák talán a legbüszkébb Ingemark Stenmark egyik felszerelésére:  a svéd legenda 86 világ kupa versenyt nyert meg, háromszor volt világ- és kétszer olimpiai bajnok. Ugyancsak a féltett kincsek közé tartozik az immár több világversenyen arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett szlovák sízőnő, Veronika Zuzulova felszerelése is.

A legnépszerűbb felszerelés

Volt a múlt században egy krakkói fiatalember, Karol Józef Wojtyla, aki gyakran járt síelni a Tátrába. Ő lett később a katolikus egyház feje, azaz II. János Pál pápa – említi Igor.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Hála Istennek, sikerült megszereznem ifjúkori sílécét, amit szintén itt őrzök a múzeumban, s amire nagyon büszke vagyok. Amikor mindezt a hozzám betérőknek megemlítem, mindenkinek ez lesz a legfontosabb látnivaló.

Ő volt II. János Pál

Karol Józef Wojtyła 1920-ban született a lengyelországi Wadowicében. Fiatal korában sokat sportolt: sízett, túrázott, kajakozott, úszott és focizott. 1946-ban szentelték pappá, 1978-ban választották pápává. Kétségtelenül ő a történelem eddig legismertebb és legközkedveltebb pápája, ugyanakkor a legismertebb lengyel a világon. Több mint 100 utazást tett külföldre, nagyobb utat járt be, mint az összes addigi katolikus egyházfő. 2005. március 2-án hunyt el, 2014. április 27-én avatták szentté.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Sískanzen matuzsálemi korú felvonókkal

Az udvarra – a valamikori kertbe kilépve – a Magas-Tátrából , az Alacsony-Tátrából, a Nagy-Fátrából és a Kis-Fátrából, valamint a Szlovák Érchegység területéről begyűjtött felvonók, síkabinok kápráztatják el a látogatót. Akad köztük olyan, „ősrégi” motor is, amely még mindig működik, s melynek üzembe helyezésével húzták fel a síelőket az egykori starthelyekre.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Igor síoktató, aki nagyon sok magyar fiatalt és felnőttet tanított meg síelni az Alacsony-Tátra terepein. Ahogy mondja, szeret a magyarokkal foglalkozni, jó partnerek a lejtőkön. Ezért is várja őket a síterepeken és természetesen podkonicei múzeumában is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik