Mozaik

Nádvágó munkásra támadt a jég alól egy csuka

Sok horgász kedvelt időtöltése, hogy télen a befagyott vízen léket vágva várja a nagy fogást.

A jégen tartózkodásnak szabályai vannak, azokat a horgászoknak is be kell tartaniuk – mondta a szon.hu érdeklődésére Borbély Mihály, a rakamazi Cormoran Sporthorgász és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A szakember azt is közölte, hogy a befagyott vizet jól kell ismernie mindazoknak, akik rálépnek a jégre. A legbiztonságosabb az a jég, ami már 12–15 centiméter vastagságú.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Az egyesület elnöke arról is mesélt a lapnak, hogy egyszer a befagyott Aranyosi-árkon vágták a nádat, ahol a teljesen átlátszó jég alatt látni lehetett a szerszámok zajától megriadt halak két méter széles és több méter hosszú seregét.

Az átlátszó jéghez kötődik egy másik történet is – említette Borbély Mihály. – A nádvágáskor az egyik munkás a kesztyűs kezével seperte el a havat a jégről, és egyszer csak azt látta, a jég alatt hatalmasra nyitott szájjal támad a mozgó ujjaira egy csuka. El lehet képzelni, hirtelen mennyire megijedt!

A lék vágásához még egy praktika a pecásoknak. Akadnak, akik 1×1 méteres nagyságú lyukat vágnak a jégbe baltával, és van, aki jégfúróval olyan átmérőjű kört alakít ki, hogy a hal kiférjen rajta.  A tapasztalatok szerint a balta nem ajánlott, mert a nagy ütésektől elriadnak a halak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik