Mozaik

Farkasszemet nézett az ordassal a rutinos bükki vadász

A farkasok magyarországi jelenlétére egyre több bizonyíték kerül elő.

A WWF (Természetvédelmi Világalap) különleges eseményről kapott közvetlen beszámolót, amely pozitívan végződött: az Aggteleki Nemzeti Park területén egy vadász szemtől szembe találkozott a ritka nagyragadozóval – olvasható a szervezet honlapján.

A múlt héten Balogh István vadász fiával járta az erdőt az esti órákban, amikor – életében már nem először – vadászat közben egy farkassal találkozott.

A fiammal éppen a meglőtt szarvast igyekeztünk az autóhoz vinni, amikor a lámpa fényében megláttam a farkast. Lesoványodott, de szép, megtermett kan volt, körülbelül húsz méterre tőlünk. Félelmetes volt szemben állni vele – mondta a vadász.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A farkas közeledtét kutyája heves ugatással jelezte. A zseblámpa fényénél pillantották meg az igen közel merészkedő ragadozót, amelyet vélhetően az elejtett szarvas szaga vonzott. A farkas a vadász hangos kiabálására megállt, és húsz méterről szemlélte, ahogyan a zsákmányt a vadász és fia autójukhoz viszik. Nem támadt sem rájuk, sem a kutyára.

Nem kell félni a farkastól, a farkas nem támad emberre. Meg kell tanulni együtt élni vele. A vadászatot sem befolyásolja. Tizenöt éve is volt itt farkas, akkor is tudtunk vadászni, most is. A gyengébb egyedeket – őzet, vaddisznót – megfogja, de ettől még nem lesz kevés a vad – nyilatkozta Balogh István.

A farkas illegális kilövése napjainkban is problémát jelent, pedig alig néhány egyed lakja az Aggteleki-karszt és a Zemplén erdeit. Ez az egyed nem volt veszélyben. A „randevú” után elballagott.

Decemberi pillanatok egy előbukkanó farkassal az Aggteleki Nemzeti Parkból:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik