Mozaik

Magyar expedíció forgat filmet a perui esőerdők arapapagájairól

A tudósok exkluzív engedélyt kaptak a dél-amerikai államtól munkájuk végzésére.

Februárban kivételes magyar expedíció indul Peruba, melynek célja az ott élő arapapagájok populációjának vizsgálata. A Természetfilm.hu Egyesület jóvoltából a kutatásról ismeretterjesztő film is készül.

A Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázata keretében 1,5 millió forint azonnali támogatást ítélt meg egy magyar tudóscsoport világszerte egyedülálló expedíciójának dokumentálására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – írta az MTI.

A videót megnézve, lesz mit megörökíteni:

A pályázók az Andokban, valamint az amazonasi Candamo-medencében a perui államtól kapott exkluzív kutatási engedéllyel rendelkező Oláh György – Garai Cintia ornitológus, zoológus párosának munkáját dokumentálják.

Bár az amerikai National Geographic csatorna is ajánlatot tett az ottani kutatás filmes megörökítésére, a magyar tudósok kifejezetten magyar filmesekkel kívántak együttműködni, ezért kérték fel a Természetfilm.hu munkatársait a kivételesnek ígérkező kutatás képernyős bemutatására.

Az expedíció februárban indul, a kutatók egy hónapot, a 3 fős forgatócsoport pedig 2 hetet tölt Peruban – mondta a Turista Magazinnak Oláh György. Egyik céljuk az arapapagájok (arakangák) populációjának genetikai vizsgálata.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Nyomkövetőket helyeznek a madarakra

A szakember hozzátette: bár azt már tudják, hogy a madarak nem csak a nemzeti parkon belül mozognak, arról nincs adat, hogy pontosan mekkora területet járnak be. Ezért nyomkövetőket (nyakörv) helyeznek majd a papagájokra, amelyek műholdon keresztül 1 évig sugározzák a jelet. A koordináták alapján pontos információt kapnak majd a madarak mozgásáról.

A nemzeti park különleges helyszín, ahová kizárólag speciális engedéllyel lehet bejutni. Néhány éve fedezték fel, hogy remek olajlelőhely, és ekkor majdnem sikerült kivonni a területet a nemzeti parki fennhatóság alól, de abból végül nagy botrány kerekedett.

A kutatók mostani tevékenységükkel szeretnék alátámasztani, hogy az esőerdő valóban megérdemli a védelmet – írta a Turista Magazin.

Olvasói sztorik