Mozaik

Egy osztály, ahol 29 gyerek közül 12-nek ikertestvére van

És még nincs vége! Egy másik iskolából várják az egyik lány ikertestvérének „átigazolását”.

Alighanem Guinness-rekordnak számít a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola 2/a osztályának összetétele.

2014 szeptemberében kezdődtek a nem mindennapi dolgok. Akkor három ikerpár volt a beiratkozott tanulók között az osztályban, valamint egy fiú, akinek ikertestvére egy másik tarczys osztályba jár – olvasható az iskola weboldalán, ahol Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna tanítónő osztja meg országgal-világgal a jelenlegi helyzetet és az ikrekkel kapcsolatos néhány érdekességet.

És akkor lehet számolni! Másodikban, tehát a 2015/16. tanév elején még két ikerpár került az osztályba, idén januártól pedig még egy lány – akinek ikertestvére a katolikus iskolában másodikos – lett a közösség tagja. Így ma az osztályban tanuló 29 gyerek közül 12-nek van ikertestvére!

Azt gondolhatnánk, milyen könnyű a tanító néniknek, gyerekeknek, szülőknek, mert kevesebb vezetéknevet kell megjegyezni – írja a tanítónő. – Valójában ennek az ellentéte igaz, mert az öt teljes ikerpárból 4 pár nagyon hasonlít egymásra: Fanni és Fédra, Floranna és Sarolta, Levente és Tamás, Vanessza és Virginia. Szembetűnő különbség Kata és Vivien között van.

A „fél” ikerpárok osztályba járó tagjai közül egyik Attila, akinek párja Regina. Magasságuk, testalkatuk is eltérő, külső hasonlóságot alig találni köztük. A januárban érkezett és gyorsan beilleszkedett Fanni szerint párját, Lilit néha összekeverték vele. Lili soványabb, másképp hordja a haját, ám ha ő is a közéjük kerülne, hat és fél ikerpár lenne a 2/a osztályban.

Az ikerpárok megkülönböztetése inkább a felnőtteknek okoz problémát, a gyerekeknek nem. Az osztálytársak még akkor is megismerik gond nélkül az ikreket, ha külön-külön látják őket, sőt segítenek a tanító néniknek a megkülönböztetésben. Az öt párosból is négy rögtön kijavítja a keresztnevet, ha valaki összekeveri őket. Viszont Tamás és Levente huncutkodnak, rá is játszanak hasonlóságukra, összekevertetik magukat. Összességében mindannyian nagyon örülnek annak, hogy van ikertestvérük, nem szeretnének csak egyedül lenni.

A tanítónő szerint a sokikresség biztosan hozzájárult ahhoz, hogy nagyon jó az osztályközösség. A gyerekek szeretnek együtt lenni. A szülők is segítik az iskolai rendezvényeket, szerveznek közös programokat iskolán kívül, törődnek a többi gyerekkel is.

A Guinness-rekord csak játék a lehetőséggel, mert az iskola és az osztály célja az, hogy mindenki jól érezze magát, és megmaradjon, fejlődjön az ikrek összetartó közössége.

Őket látjuk a fotón

A képen – mely további fotókkal együtt a Tarczy Lajos Általános Iskola weboldalán található – (balról jobbra) Fanni, Levente és Tamás, Virgínia és Vanessza, Fédra és Fanni, Floranna és Sarolta, Kata és Vivien, Attila látható. A képen a széleken a „fél” ikrek állnak. Elsőként a lent álló iker, másodikként a széken álló neve olvasható.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik