Mozaik

Láttatok már fekete rókát? Hazánkban is előfordul

Amikor  a róka szót halljuk, sokan egyből a vörös rókára gondolunk, pedig a rókák négy nemzetségébe összesen tizenöt faj tartozik.

Vörös róka

A vörös róka a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó. Magyarországon mindenhol előfordul, alkalmazkodóképessége egészen kiváló. Ahogy természetes élőhelyei beszűkültek, úgy költözött be az emberi településekre és mezőgazdasági termőterületekre.

A vörös rókákat sikeresen háziasították a szovjet – orosz tudósok azt kutatva, hogy hogyan tudta az ember a kutyát létrehozni. Kiválasztva a legszelídebbeket és párosítva egymással pár generáció múlva teljesen szelíd rókákat kaptak eredményül, melyek már kimondottan szeretik az emberek közelségét. Kaliforniában, az USA – ban pillanatnyilag nagy divatnak örvend az ilyen rókák behozatala. Egy szibériai farmról vízzel és étellel ellátott kis ketrecekben repülőgéppel juttatják el az új gazdához az állatokat, melyek már a reptéren nagy feltűnést keltenek.

Fotó: commons media
Fotó: commons media

Ezüst róka

Az ezüst róka a vörös róka 19. század óta tenyésztett színváltozata. Megkapó, szinte vörös szeme és sötét bundája nagyon különleges. Az ezüst színt leginkább az állat hátán lehet látni. Főleg Kanadában és Szibériában él.

Fotó: wikimédia
Fotó: wikimédia

Szürke róka

Ez a különleges színű rókafaj Észak- Amerika erdeit járja. Általában éjjel vadászik kisebb rágcsálókra, de étrendjében növények is szerepelnek. Ez az egyetlen olyan kutyaféle, amely fára mászik. Ha ellenségei fenyegetik, felmászik egy magas fára, sőt, az ágak között alszik és ott is kutatja fel zsákmányát.

Fotó: commons media
Fotó: commons media

Sivatagi róka

Hatalmas fülekkel és homokszínű bundával rendelkezik. A hatalmas fülek az irányhalláshoz kellenek, állatunk ugyanis az éj sötétjében leginkább füle segítségével kutatja fel zsákmányát.

Fotó: commons media
Fotó: commons media

Sarki róka

A sarki rókát tömött bunda borítja, melyet évente kétszer vált. Két természetes színváltozat ismert, a „fehér” és a „kék”. A „fehér” változat a domináns, a vadon élő állomány 99%-a telente hófehér, nyaranta viszont világos szürkés barna, a hasi tájékon fehéres szürkébe hajlóan.

Fekete róka avagy a “szenes”

Magyarországon is előfordul teljesen fekete egyed, ezt a vadászati szaknyelv “szenes rókának” hívja. E furcsa szín megjelenéséért – csakúgy, mint a feketepárducok esetében – bizonyos pigmentek a felelősek. Első ránézésre sokan kutyának hiszik, pedig nagyon is róka.

Fotó: Matt Knoth
Fotó: Matt Knoth
Fotó: Steffen Sailor
Fotó: Steffen Sailor

Fotó: Andreas Freund
Fotó: Ryan Gardiner
Fotó: Ryan Gardiner
Fotó: Matt Knoth
Fotó: Matt Knoth

 

Olvasói sztorik