Mozaik

2700 vidéki kismama és gyermek életét menthetik meg

Ingyenesen hívható segélyvonalon rendelhetnek taxit a leendő anyák.

Úttörő jelleggel mentőtaxi szolgáltatást indított Tanzániában a Vodafone Alapítvány. A szolgáltatás a várakozások szerint évente 2700 vidéki kismama és gyermek életét mentheti meg.

Tanzánia Sengerema és Shinyanga körzeteiben a legalább2 milliós lakosságra mindössze 10 mentőautó jut. A Belgium-méretű területen a becslések szerint az egész világon a legmagasabb a szülési és csecsemőhalálozások aránya, sok száz veszélyeztetett terhes nő  pusztán azért hal bele gyermekével együtt a szülésbe, mert nem juthat időben kórházba – írta a brandtrend.hu.

100 taxisofőr áll készenlétben

Fotó: vodafone.com
Fotó: vodafone.com

A Vodafone Alapítvány – helyi civil szervezetekkel, a Pathfinder International-lal és a TouchFoundation-nal, valamint a USAID amerikai segélyszervezettel együttműködve – elindított egy ingyenesen hívható segélyvonalat, amely havonta akár 225 nő és gyermeke életét mentheti meg. A 100 sofőrből álló taxishálózat segítségével a rászorulók megtehetik a legközelebbi kórházig tartó, gyakran akár három órás utat, és a szolgáltatásért a Vodafone M-Pesa szolgáltatásán keresztül fizethetnek.

Tavaly jól működött a program

Fotó: vodafone.com
Fotó: vodafone.com

A szolgáltatás próbaüzeme során tavaly Sengerema egy kisebb térségében 323 nőt és gyermekét sikerült megmenteni. A program keretében 250 egészségügyi dolgozó részesült csecsemő és gyermek egészségügyi képzésben, további 209 szakembert pedig az életmentő szülészeti és gyermekgyógyászati beavatkozások terén képeztek tovább Sengerema és Shinyanga térségben.

Problémamentes éjszakai szülés

Fotó: vodafone.com
Fotó: vodafone.com

Az együttműködés keretében 58 létesítményt láttak el napenergiával tölthető tápegységekkel, így immár az éjszakai szüléseket is problémamentesen le lehet vezetni, olyan helyeken is, ahol nincs vezetékes áram – írta a portál.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik