Belgrádtól 80 kilométerre terül el a Zasavica természetvédelmi terület, Szerbia egyetlen szamár rezervátuma. Az ezredfordulót követő években született az ötlet a védett balkáni szamarak tejének feldolgozására, így alakítottak ki egy magánfarmot.
Mintegy 100 szamarat tartanak a gazdaságban, a tejükből a
ma már – legalább hír szintjén – világszerte ismert. Kevés sajt készül a manufaktúrában, így többnyire csak előzetes megrendelésre szállítanak Európa néhány országába.Az igazsághoz tartozik, hogy a helyben vásárolt sajtot olcsóbban adják: annak kilója „csak” 200 ezer forint.
Örömükre akadnak – főleg külföldiek –, akik sem a sajtért, sem a tejért nem sajnálják a pénzt.
Az alapanyag, azaz a szamártej a lótej mellett – ízben és tápanyag-tartalomban – az anyatejhez hasonlít a legjobban. A szamártejet régen gyógyszerként fogyasztották, gyógyhatása már a rómaiaktól ismert volt. Ma a szamártejet hidratáló szappanok és kozmetikumok készítéséhez is használják.