Mozaik

300 ezer forintért adják a szamársajt kilóját

Nem elírás. Igen, magyar forintra átszámítva 300 ezer forint kilója.

Belgrádtól 80 kilométerre terül el a Zasavica természetvédelmi terület, Szerbia egyetlen szamár rezervátuma. Az ezredfordulót követő években született az ötlet a védett balkáni szamarak tejének feldolgozására, így alakítottak ki egy magánfarmot.

Mintegy 100 szamarat tartanak a gazdaságban, a tejükből a Pule Cheese nevű szamársajt ma már – legalább hír szintjén – világszerte ismert.  Kevés sajt készül a manufaktúrában, így többnyire csak előzetes megrendelésre szállítanak Európa néhány országába.

Miért drága és miért van kevés belőle?

A csacsi csak addig ad tejet, amíg a kicsinye mellette van, a fejés időpontjára ezért gondosan ügyelni kell. A fejés napi 3 alkalommal és kézzel történik. Egy fejésnél 3 deci tejnél több nem jön le. Ha belegondolunk, hogy egy kiló sajthoz 25 liter szamártejre van szükség, akkor máris közelebb kerülünk a válaszhoz: miért ilyen drága a termék?

Az igazsághoz tartozik, hogy a helyben vásárolt sajtot olcsóbban adják: annak kilója „csak” 200 ezer forint.

szamartej

Maga a tej sem olcsó mulatság. Annak literét magyar forintra átszámítva 12 ezerért kínálják. Örömükre akadnak – főleg külföldiek –, akik sem a sajtért, sem a tejért nem sajnálják a pénzt.

Az alapanyag, azaz a szamártej a lótej mellett – ízben és tápanyag-tartalomban – az anyatejhez hasonlít a legjobban. A szamártejet régen gyógyszerként fogyasztották, gyógyhatása már a rómaiaktól ismert volt. Ma a szamártejet hidratáló szappanok és kozmetikumok készítéséhez is használják.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik