Mozaik

Gyöngyöst is útba ejti a világ legkülönlegesebb autóversenye

Gyöngyösre érkezik a világ egyik legkülönlegesebb autóversenyének mezőnye. A „Peking to Paris Challenge 2016” indulói 1975 előtt gyártott veterán autócsodákkal teszik meg a közel tizennégyezer kilométeres távot, és közben Gyöngyösön is megpihennek.

Sok elképesztő és egyedülálló autóverseny van a világon, amely embert és gépet egyaránt próbára tesz. A Peking és Párizs között zajló viadal azonban kiemelkedik valamennyi túraverseny közül: ez az egyik legnagyobb feladatot és kihívást tartogató verseny az egész világon – írja a Gyöngyös.hu

A szabályok szerint csak 1975 előtt gyártott autókkal lehet rajthoz állni

Idén hatodszor álltak rajthoz a versenyzők Pekingben, hogy Kínát, Mongóliát, Oroszországot, Fehéroroszországot, Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot, Svájcot és Franciaországot érintve megtegyék a közel tizennégyezer kilométeres távot. A versenyre több mint száz páros nevezett olyan autócsodákkal, mint például az 1915-ben készült két American La France vagy a 1917-es La France Tourer Speedster.

Fotó: Fotó: pekingparis2016.com
Fotó: Fotó: pekingparis2016.com

Számtalan Bentley, Chevrolet, Rolls Royce, Lancia és BMW is érkezik hozzánk

Mivel a táv nagy részén nem hogy autópálya, hanem épített vagy murvás út sincs, nem a sportautók a legalkalmasabbak e hosszú út megtételére. A naponta megtett szakaszok hossza 180 és 668 km közé esik, és ezek közül kettő is érinti Magyarországot.

A résztvevők Július 9-én teljesítik a Kassa – Budapest, majd 11-én a Budapest – Maribor távot. A két szakasz között július 10-én, vasárnap Budapesten pihennek a versenyzők és autóik, melyeket a Felvonulási téren lehet majd megcsodálni, előbb azonban Gyöngyös Fő terén is tesznek egy rövid pihenőt.

Fotó:Fotó: pekingparis2016.com
Fotó:Fotó: pekingparis2016.com
Fotó: newsroom.porsche
Fotó: newsroom.porsche
Fotó: newsroom.porsche
Fotó: newsroom.porsche

De nem csak álló helyzetben lehet majd megtekinteni a különleges járműveket, hanem július 9-én a Mátrában is, ahol két zárt szakaszt teljesítenek a versenyzők: a Parádsasvár – Szuha üdülőtelep és a Mátraalmás – Mogyorós orom útvonalon vonul majd el a mezőny. Fontos hangsúlyozni, hogy a szakaszok a zöldhatóság szigorú előírásai miatt csak Szuha felől látogathatók.

A két szakasz teljesítését követően július 9-én, szombaton 15 óra 30 perckor érkezik a nemzetközi mezőny Gyöngyösre, ahol a Fő téren kialakított gyűjtőállomáson pihennek meg, majd a 45 perces pihenő után indulnak tovább a fővárosba. Az utolsó autó 18 óra körül hagyja el Gyöngyös Fő terét, majd a résztvevők kora este érkeznek Budapestre, a Felvonulási térre, ahol a vasárnapi pihenőnapjukat töltik az autók.

De közben ne felejtsük: Ilyen autókkal kezdődik a vagány utazás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik