Mozaik
Nyíregyháza, 2015. augusztus 6.
Vladim (b) és Katja, négyhetes szibériai tigrisek (Panthera tigris altaica) a Nyíregyházi Állatparkban 2015. augusztus 6-án. A már Nyíregyházán született Pamir két kölyke, Katja és Vladim négyhetes orvosi vizsgálaton vett részt.
MTI Fotó: Balázs Attila

Mentsük meg a dzsungel királyát!

2010 óta július 29-e a Tigris Nemzetközi Napja.
Korábban a témában:

A világnap célja felhívni a figyelmet a csíkos nagymacskákat fenyegető veszélyekre. A tigrisek valaha élt kilenc alfaja közül három már kihalt, és a megmaradt hat mindegyike veszélyeztetett.

Globális mentési program indult

Duisburg, 2016. március 30.
Egy Dasa nevû nõstény szibériai tigris (Panthera tigris altaica) ásít a nyugat-németországi Duisburgi Állatkertben 2016. március 30-án. Az állatkert tigrisállománya ezen a napon veszi használatba a számára kialakított új, az elõzõnél háromszor nagyobb kifutót. (MTI/EPA/Roland Weihrauch)
Fotó: MTI/EPA/Roland Weihrauch

A WWF nemzetközi természetvédő szervezet  évtizedek óta harcol azért, hogy a nagymacskák helyzete javuljon. A TRAFFIC munkatársaival közösen dolgoznak az orvvadászat csökkentéséért és az illegális kereskedelem visszaszorításán. Tigris fajvédelmi projektjük keretében 2010-ben elindították a Globális Tigrismentési Programot. A kezdeményezés célja, hogy 2022-re – amikor a kínai asztrológia szerint újra a tigris évét írjuk majd – a vadon élő tigrisek számát megduplázzák. Hatalmas siker, hogy az összes olyan ország kormánya csatlakozott a programhoz, amelynek vadonjaiban még barangolnak tigrisek.

A ma élő legnagyobb macskaféle

A tigris a ma élő legnagyobb macskaféle, a felnőtt hím egyedek elérhetik a 300 kg-os súlyt és a 3 méteres hosszt is. Ezek a csodálatos nagymacskák egykor szinte egész Ázsia területén elterjedtek voltak, azonban mára alig több mint 3200 példány él vadon a távol-keleti országokban. Az élőhelyük zsugorodása és a kegyetlen orvvadászat miatt a tigriseket komoly veszély fenyegeti.

Debrecen, 2014. február 7.
A Miska nevû, kétéves hím szibériai tigris (Panthera tigris altaica) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2014. február 7-én. A tigris egy franciaországi szafari parkból érkezett Debrecenbe az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének nemzetközi fajmentõ programja részeként.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Mivel a vadon élő fajok elleni bűnözés a korábbiaknál súlyosabb mértékben fokozódott, 2015-ben az ENSZ történelmi jelentőségű határozatot fogadott, melyben arra kéri az országokat, hogy tegyenek meg mindent az orvvadászat és a vadon élő fajok illegális kereskedelmének megfékezéséért.

A vadonban csíkos bundájuk remek álcát jelent, azonban pont ez az egyik oka a tigrisek vadászatának. Sokan minden pénzt megadnak egy kipreparált bundáért, hogy lakásuk vagy házuk dísze legyen. A hagyományos kínai orvoslás során pedig a mai napig használnak a tigrisek különböző szerveiből készült készítményeket, így a feketepiacon folyamatos rájuk a kereslet.

Címfotó: MTI – Balázs Attila

Kommentek

VLIJMEN
Plein 16
Minister de Jonge opent samen met Colette  Kloosterman-van Eerd de Hallo Alles voor Mekaar-koffiecorner tegen het groeiende maatschappelijke probleem van de eenzaamheid
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.