Mozaik

Mentsük meg a dzsungel királyát!

2010 óta július 29-e a Tigris Nemzetközi Napja.

A világnap célja felhívni a figyelmet a csíkos nagymacskákat fenyegető veszélyekre. A tigrisek valaha élt kilenc alfaja közül három már kihalt, és a megmaradt hat mindegyike veszélyeztetett.

Globális mentési program indult

Fotó: MTI/EPA/Roland Weihrauch
Fotó: MTI/EPA/Roland Weihrauch

A WWF nemzetközi természetvédő szervezet  évtizedek óta harcol azért, hogy a nagymacskák helyzete javuljon. A TRAFFIC munkatársaival közösen dolgoznak az orvvadászat csökkentéséért és az illegális kereskedelem visszaszorításán. Tigris fajvédelmi projektjük keretében 2010-ben elindították a Globális Tigrismentési Programot. A kezdeményezés célja, hogy 2022-re – amikor a kínai asztrológia szerint újra a tigris évét írjuk majd – a vadon élő tigrisek számát megduplázzák. Hatalmas siker, hogy az összes olyan ország kormánya csatlakozott a programhoz, amelynek vadonjaiban még barangolnak tigrisek.

A ma élő legnagyobb macskaféle

A tigris a ma élő legnagyobb macskaféle, a felnőtt hím egyedek elérhetik a 300 kg-os súlyt és a 3 méteres hosszt is. Ezek a csodálatos nagymacskák egykor szinte egész Ázsia területén elterjedtek voltak, azonban mára alig több mint 3200 példány él vadon a távol-keleti országokban. Az élőhelyük zsugorodása és a kegyetlen orvvadászat miatt a tigriseket komoly veszély fenyegeti.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Mivel a vadon élő fajok elleni bűnözés a korábbiaknál súlyosabb mértékben fokozódott, 2015-ben az ENSZ történelmi jelentőségű határozatot fogadott, melyben arra kéri az országokat, hogy tegyenek meg mindent az orvvadászat és a vadon élő fajok illegális kereskedelmének megfékezéséért.

A vadonban csíkos bundájuk remek álcát jelent, azonban pont ez az egyik oka a tigrisek vadászatának. Sokan minden pénzt megadnak egy kipreparált bundáért, hogy lakásuk vagy házuk dísze legyen. A hagyományos kínai orvoslás során pedig a mai napig használnak a tigrisek különböző szerveiből készült készítményeket, így a feketepiacon folyamatos rájuk a kereslet.

Címfotó: MTI – Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik