Mozaik

Áthaladt hazánkon a napelemes riksa

A háromkerekű jármű Indiában kezdte útját, a végállomás London.

A 35 éves indiai fiatalember, Naveen Rabelli idén februárban indult el az ázsiai országból, hogy Tejas névre keresztelt tuk-tukjával – más elnevezéssel: riksájával – 10 ország közútjain át, 10 ezer kilométert megtéve jusson el Londonba, károsanyag kibocsátása nélkül. Vállalkozásával a megújuló energiák fontosságára és a környezetvédelemre kívánja felhívni a figyelmet.

riksa1

Mi a riksa?

Eredetileg emberi erővel húzott vagy tolt, személyszállításra használt kétkerekű jármű. A hagyományos riksát egy ember húzta, a maiakat leginkább egy kerékpáros, de egyre több dízel változata is közlekedik Ázsiában. A turisták szívesen veszik igénybe, hiszen nagy idegenforgalmi látványossággal bír.

Naveen Rabelli maga építette a járgányt. A napelemes riksa július utolsó napjaiban gurult át Magyarországon, azóta lassan Németországban jár, egyre közelítve a londoni végcélhoz.

riksa2

A Sular Tuktuk portálon és a vállalkozás Facebook-profilján megtudhatjuk: a tuk-tuk körülbelül 800 kilogramm, maximális sebessége 60 km/óra. A környezetbarát vállalkozó az utastérben kialakított fekvőhelyen alszik.

Ha a járgány akkumulátorából elfogy az energia, és beköszönt az este, egyszerű konnektorból 3 órás töltés után újra üzemel a riksa.

Fotók: Facebook/Tejas: The Solar Tuk-Tuk

Olvasói sztorik