Mozaik

Moha graffitivel zöldítsd a szürke falat – Mutatjuk, hogyan készül

Ma egyre elterjedtebb művészeti ág, az úgynevezett „betonkemping”. A városok sikátoros szegmensei, az elhagyatottabb utakon álló épületek falai  - és még sorolhatnánk – tele vannak látványosabbnál-látványosabb festékszórós alkotásokkal, azaz graffitikkel.

A gerillakertészet újdonsága a zöld graffiti

A gerillakertészet erőszakmentes civil kezdeményezés, amelynek során a lakosság hivatalos engedély nélkül virágokat, fákat helyez ki vagy ültet el különböző nyilvános helyeken, ahol arra megítélésük szerint hosszú távon szükség van.

Fotó: vsemart.com
Fotó: vsemart.com

A zöld graffiti akár művészet is lehetne

Ez nem egy virágföldbe, vagy természetes földbe való növényültetés, nevelés, gondozás, hanem a graffiti művészet egy nemrégiben felfedezett ága, az öko-, vagy más néven zöld-graffitizés.  A zöld-graffiti lényege az, hogy a fújós festéket  a moha helyettesíti. Nem feltétlenül kell artista vénánknak lenni, elég ha van egy kellemetlen alkotás belvárosi lakunk oldalán, amit vagy el szeretnénk tüntetni, vagy élővé tenni.

Fotó: growsomethinggreen.com
Fotó: growsomethinggreen.com

Ami szükséges hozzá

  • Két csésze ( egy tenyérnyi) megtisztított moha.  A mohát viszonylag egyszerű beszerezni, ugyanis nedves helyeken (például erdei patakok partján, vagy öreg fatörzsek oldalán) szinte mindenütt ott van.
  • Két csészényi élőflórás joghurt vagy író
  • Két csésze víz
  • Fél evőkanál cukor
  • Kukoricaszirup (elhagyható)

Így készítsd

A mohát jól alaposan átmossuk, ugyanis a gyökerek között maradt, véletlen földecske hipp-hopp elronthatja eddigi igyekezeteinket. Ha biztosra akarunk menni, akkor akár áztatásos módszerhez is folyamodhatunk.

aid633493-728px-Make-Moss-Graffiti-Step-2

A megtisztított mohát tépd kisebb darabkákra, tedd egy turmixgépbe, add hozzá a joghurtot, a vizet és a cukrot, majd turmixold össze. Addig zúgassuk a masinát amíg egy zöldes,  sűrű, homogén masszát nem kapunk.

A masszát öntsd egy vödörbe – vagy valami hasonlóba -, hogy könnyedén szállíthasd a hamarosan készülő mohagraffiti célterületéhez.

moss6__605

Egy festőecset segítségével menj át a már létező, festékkel készült graffiti vonalain vagy fesd fel az általad kigondolt alkotást. Minél durvább a felület, a moha annál jobban megtapad rajta (üvegtáblára nem lehet mohagraffitit készíteni) .

moss8__605

Rendszeresen, de legalább heti egy alkalommal permetezd a mohát bőséges vízmennyiséggel, hogy minél gyorsabban növekedjenek, s persze életben maradjanak. Minél gyakrabban öntözöd annál szebb lesz.

aid633493-728px-Make-Moss-Graffiti-Step-8revised

A mohának néhány hétre van szüksége, hogy zöldellni kezdjen, majd egy rövid idővel színpompája múltán túlfut az általunk festett területen, s egy jóval terebélyesebb területet lep be.

Fotó: Tokodi Edina
Fotó: Tokodi Edina
Fotó: gardening-forums.com
Fotó: gardening-forums.com
Fotó: allthatinteresting.com
Fotó: allthatinteresting.com

Írta: Kicsiny Marcián

Forrás: Wikihow

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik