Mozaik

Bécsben épülhet fel a világ legmagasabb faháza

A legnagyobb kihívást a tűzvédelem jelenti.

Bécs legújabb városrészében, a Seestadt Aspernben építenék fel a világ legmagasabb faházát. A HoHo Wien 24 emeletes és 84 méteres magasságával a fenntartható építkezés példájává válna – írja a greenfo.hu.

A bécsi U2 metróvonal végállomásánál, a Seestadt metrómegállónál tervezik felépíteni a világ legmagasabb faházát. Bár a rekorder egyelőre a norvégiai Bergenben található, egy 49 méter magas faház, a bécsi Holzhochhaus (“HoHo Wien”) 84 méteres magasságával átvenné az első helyet.

Az épületben étterem, hotel, apartmanok, irodák, valamint wellness- és egészségügyi részlegek is helyet kapnak majd.

bécs2

Becslések szerint a beruházás költsége 65 millió euró lesz. A fa mint építőanyag fontos szerepet tölt be a bécsi építészetben, így a HoHo Wien-projektnek is hangsúlyos eleme lesz a fafelhasználáson alapuló fenntartható építkezés. Az új fa-hibrid-építési módszer lényege, hogy az épület központi tengelyét egy erős vasbeton szerkezet adja, megerősítve a fa tartószerkezetet. A földszint fölötti szinteken a faanyag felhasználási aránya eléri a 75%-ot.

A fa, mint építőanyag tűnik az egyik legmeghatározóbb elemnek a jövő építőiparában, méghozzá nemcsak a fenntartható városfejlesztés, hanem a források gazdaságos felhasználása szempontjából is. Ezek Bécs számára is meghatározóak – mondta Brigitte Jilka, Bécs városépítési igazgatója.

A legnagyobb kihívást egy fa magasháznál a tűzvédelem jelenti, ezt automatikus tűzoltóberendezések és kisebb tűzszakaszok kialakításával oldják meg.

A beruházás helyszínválasztása sem véletlen, a 2009-ben indult városfejlesztési projekt, a Seestadt Aspern a fenntartható városfejlesztés példája. Az innovatív megoldások és az energiaforrásokkal való felelősségteljes bánásmód fontos részét képezik a koncepciónak. A városrész délkeleti részében már 213 lakás és nyolc üzlet is fafelhasználáson alapuló építési módszerrel valósult meg. A 23,2 millió eurós építési költségekből Bécs város 7,9 millió euró támogatást biztosított.

Fotók: HoHo Wien

Olvasói sztorik