Mozaik

34 kilogrammos igazgyöngyön ámul a világ

A világ legnagyobb, 34 kilogrammos igazgyöngyét mutatták meg a nagyközönségnek Fülöp-szigeteken.

A körülbelül 100 millió dollár értékű gyöngyöt a Palawan szigetén élő halász találta még 2006-ban, de ezidáig az ágya alatt rejtegette. A halász állítólag nem volt tisztában kincsének értékével, és csak azután adta át a hatóságoknak a nem mindennapi gyöngydarabot miután a háza leégett.

A 67 centiméter hosszú, 31 centiméter széles gyöngyöt még drágakőszakértőknek is meg kell vizsgálniuk, hogy bebizonyosodjon, valóban a világ legnagyobb igazgyöngyét találták meg.

Fotó: Aileen Cynthia Maggay-Amurao
Fotó: Aileen Cynthia Maggay-Amurao

A rendkívüli igazgyöngyöt szeretnék a Fülöp-szigeteken tartani, Palawan sziget Puerto Princesca városában, hogy turistákat csalogasson a térségbe.

A gyöngy kagylókban, osztrigákban keletkezik, természetes védekezésként a bekerülő parányi idegen anyagokkal szemben. Az idegen anyag körül aragonit réteg, azaz gyöngyház választódik ki, és fokozatosan, 7-8 év alatt felépíti a gyöngyöt.

A rétegekről visszaverődő fénynek jellegzetes játéka a gyöngyházfény. Manapság persze nem várják meg, hogy valamiféle idegen anyagocska véletlenül a kagylóba kerüljön. A tenyésztők helyezik el bennük az ilyesmit, és jól felszerelt könnyűbúvárok hozzák a felszínre. Egy másik eljárás szerint keretekből összeállított és felhúzható kagylóbölcsőket eresztenek le, mintegy 10 méter mélységbe. Ezekben a kagylókban növekednek a gyöngyök különböző karátnagyságúra.

Fotó: reference.com

Az eddigi rekordot az ugyancsak Palawan partjainál talált Lao Tzu-gyöngy tartotta 6,4 kilóval. Az ilyen extraméretű gyöngyök a több mint egy méterre is megnövő óriáskagylókban keletkeznek, de ritkák.

( via/ibtimes )

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik