Mozaik

Csodájára járnak a 20 éve talált mamut csontvázának

Nagykikindán tíz éve rendeznek mamut fesztivált, melyen a főszereplő a Kika névre keresztelt egykori ősállat csontváza.

A vajdasági (Szerbia) Nagykikinda Toza Marković Téglagyárának agyagbányájában éppen 20 éve, 1996. szeptemberében a markológép kanala 21 méter mélységben nagyméretű csontokat fordított ki a sárga löszrétegből. Gyorsan kiderült, hogy világszerte ritkaságszámba menő, szinte teljes épségében megmaradt mamut csontvázat találtak, mely közel fél millió éven át pihent mindaddig, amíg a téglagyári gépek ki nem ásták a vastag agyagüledékből.

Turisztikai látványosság lett a csontváz

Az eltelt húsz évben valódi turisztikai látványossággá vált a hatalmas ősállat maradványaiból összeállított csontváz és annak életnagyságú, speciális műanyagból készített másolata – írta a magyarszo.com. Időközben nevet is adtak a mamutnak, ő lett Kika.

Tíz éve miden szeptemberben mamutfesztivált tartanak Nagykikindán, amelynek főszereplői a gyerekek és a fantáziájukat megmozgató óriási emlős, a jégkorszaki mamut, amely valamikor félmillió évvel ezelőtt még e vidéken, a mocsaras, ingoványos, lápos területen legelészett.

MAMUT FEST

Hasznot hoz a csontváz

Az évek során Kika, a mamut Nagykikinda védjegyévé vált. A községnek haszna van belőle: a csontváz a turisztikai kínálat részévé vált, az emléktárgyeladás mellett profitál a mamutból a vendéglátóipar és a kereskedelem is.

A nagykikindai mamut az őslénytan szakemberei szerint sztyeppei mamut volt, amely még rövid szőrzetet viselt és a hideg éghajlatot jobban tűrő hosszú szőrű gyapjas mamut elődjének tekinthető.

Főszerepben Kika

A nagykikindai múzeum emeleti részén megtekinthető mamutcsontváz nagyon sok látogatót vonz. A tíz éve megrendezésre kerülő mamutfesztiválon a felbecsülhetetlen értékű eredeti csontváz helyett annak hű másolatát állítják ki a múzeum udvarán vagy a város főterén.

Címfotó: kikinda.civilon.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik