Mozaik

Vénasszonyok nyarán visszakacsint néhány napra a meleg

Egyre inkább használják az indián nyár kifejezést is.

Az iskola kezdésével a nyarat elbúcsúztattuk, és szépen lassan beköszönt az ősz. A Nap egyre kevesebbet süt, a levelek lassan sárgulni kezdenek. Néhány napra, sőt akár egy két hétre is azonban visszakacsint még hozzánk a meleg, a nyár hangulata, amikor még utoljára feltöltődhetünk a szabadban. Ezt az időszakot nevezzük vénasszonyok nyarának vagy indián nyárnak.

Vénasszonyok nyara vagy indián nyár?

indian2

A köztudatban inkább a vénasszonyok nyara az elterjedtebb, azonban egyre inkább használják már az indián nyár kifejezést is. Azt azonban sokan nem tudják, hogy miért is kapta akár az egyik, akár a másik nevet ez az időszak.

A vénasszonyok nyarának nincs néprajzi vonatkozása, népi gyökerei nincsenek. A kifejezés feltehetően a XX. században, városi környezetben születhetett, de pontos eredetét homály fedi. Egy feltevés szerint a neve onnan ered, hogy ebben az időszakban a pókok által szőtt hálókat, ahogy a nap sugara megvilágítja, látványa hasonlít a boszorkányok vagy a mitológiai normák főkötőjére.

Vénasszonyok nyara

A vénasszonyok nyara főként Közép-Európában használatos népies elnevezése egy meleg, száraz, szélcsendes, derült, párás reggelekkel járó időszaknak. Rendszerint szeptember végén, október elején következik be a nyári monszunális időjárás megszűnése után, s ilyenkor magasnyomású képződmény terjed ki az Azori-szigetektől Oroszország déli részéig. Nem következik be minden évben, de bizonyos években többször is előfordulhat.

Manapság egyre népszerűbb, divatosabb elnevezése ezen időszaknak az indián nyár. Ennek többek között az is az oka, hogy a vénasszonyok nyara némileg sértőnek tűnhet, míg az indián nyár kifejezés kellemes hangzású.

SONY DSC

Indián vagy indiai?

Az indián nyárról igazában nem lehet tudni, hogy indián nyár vagy indiai nyár. Kutatók szerint ugyanis az a legáltalánosabb értelmezés, hogy ez az időszak egybeesik az indiai nyár időszakával. De lehet, hogy azért hívták így ezt az időszakot, mert akkortájt fejezték be az indiánok a támadásaikat a telepesek ellen, illetve aratták le a termést. Azonban az sincs kizárva, hogy az “indián” egyszerűen a “csalárd” jelentésben volt használatos, tehát “csalóka nyarat” jelentett.

Nevezzük bárhogy ezt az időszakot, egy valami biztos. Mindenki szereti. Hiszen néhány napra újra melegség költözik az életünkbe, mely a közeledő hideg esték előtt még egy kis színt, életet hoz mindennapjainkba.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik