Mozaik

Hungarikum ünnep a hét végén: Kürtőskalács Fesztivál a Vajdahunyad várban

4. alkalommal rendezik meg a Kürtőskalács Fesztivált a Vajdahunyadváránál, melyen hagyományos és különleges ízesítésű és formájú erdélyi-magyar finomsággal és színes koncertekkel várják az érdeklődőket.

Idén már a negyedik Kürtőskalács Fesztivált rendezik, melynek központi témája nevéből adódóan a kürtőskalács, amely egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomság.

A kürtőskalácsot több mint 200 éves múltjára való tekintettel hungarikummá nyilvánították

Nevét onnan kapta, hogy a hosszúkás, henger alakú sütemény formája a füstelvezetésre használt kürtőre emlékeztet. Az egyik első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik. A sütemény a 18. század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt és mind a polgári, mind a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett. A 19. és a 20. század során a sütemény receptje számos népszerű magyar szakácskönyvbe is bekerült, a 20. század elején felületét kristálycukorral és dióval kezdték ízesíteni. A süteménnyel kapcsolatban a Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk; az ország keleti területén a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen kürtős elnevezések használatosak. ( Forrás/hungarikum.hu

Fotó: hungarikum.hu
Fotó: hungarikum.hu

Idén is ingyenes lesz a Kürtőskalács Fesztivál, amit 2016. október 7-9. között tartanak a Városligetben a Vajdahunyad vára területén.

A hagyományos ízek mellett lesz málnás, csokicseppes, citrusos, gyömbéres és izgalmasabbnál izgalmasabb ízek, a hagyományos „óriás” méret mellett lesz kicsi, mini és normál méretű kürtőskalács. Ugyanakkor a kürtőskalácsból készült desszertkülönlegességek sorát is bővítik: a Kürtős Csapágy, Kürtős Krémes, Kürtős Fondue, Kürtős Cake, Kürtős Karika és Kürtős Fagyi mellett újabb meglepetéssel készülnek a szervezők.

Nem marad ki a sorból a teljeskiőrlésű lisztből, vagy a glutén- és laktózmentes alapanyagokból készült kürtőskalács sem.

Természetesen a sok finomság, a gasztroudvar és kézműves vásár mellett, a Kürtősfesztre igazi fesztivál hangulatot varázsolnak majd. A fiatalok a fergeteges koncerteken bulizhatnak, a családosok különböző játékokon szórakozhatnak.

Ízelítő a tavalyi fesztiválról

Címlapfotó és további információ a kultúronline oldalán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik