Mozaik

Mosómedvét fogtak be az állatvédők Pécsett

Altatólövedékkel kábították el az állatot, mert nem akart lejönni a fáról.

A mosómedve a Misina Természet- és Állatvédő Egyesülethez került, s mivel hamarosan lejár a két hetes karanténja, megpróbálják összeszoktatni a menhely egy másik mosómedvéjével – írta a bama.hu.

Egyik állatért sem jelentkezett gazdája, márpedig annak lennie kell, hiszen mosómedve egyelőre nem él vadon az országban, igaz háziállatként sem gyakori. A tartására vonatkozó törvény szerint Magyarországon nem lehet háziállatként mosómedvét tenyészteni és értékesíteni, de akinek korábban volt, a szükséges engedélyek beszerzése után megtarthatta az állatot.

mosomedve3

A pécsi állatvédők tudomása szerint a városban hivatalosan senki sem kért engedélyt mosómedve tartására, ezért is meglepő a közterületen befogott mosómedve. Az állat egyébként az ivarérettség elérésével, 2-3 évesen agresszívvé válhat az emberrel szemben. A gazdák ilyenkor gyakran megpróbálják máshol elhelyezni az állatot, vagy egyszerűen szabadon engedik őket. Utóbbi történhetett a most és a korábban befogott példánnyal is.

Van arra is példa, hogy az állat a család kedvence lesz. ERRŐL ITT OLVASHATSZ.

mosomedve2

A ragadozó mosómedvék, bár Észak-Amerikában őshonosak, többek között Németország erdeiben is már fél évszázada szabadon élnek. Nálunk is könnyen elterjedhetnének, veszélyeztetve az itthoni élővilág rendjét, ezért szükséges ivartalanítani őket otthoni tartás esetén – tájékoztatott a bama.hu.

Képeink illusztrációk – Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik