Mozaik

A kutatókat is érdekli a 26 éves magyar kutya titka

Buksi akár Guinness-rekorder is lehetne.

ókai Mór, a „nagy magyar mesemondó” írta egykoron: „Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló.”  Igaz ez Sárrétudvariban, a Pegazus Lovardában, ahol Jókai vallomásának igazsága egy arab bölcselettel is egybevág, miszerint “A ló hátán van a földi mennyország”.

Kádár Gyuláné Ica, a Sárréti Pegazus Lovarda és Vendégház tulajdonosa egy korábbi cikkünkben bemutatta a népszerű birtokot, majd később azt is elmesélte, hogy portájuk kapcsán nem csupán a lovakról, hanem Buksi nevű kutyájukról szóltak a hírek.

buksi1

Sakál-farkas-husky-kertaljai szerű keverék kutyájuk, Buksi akár Guinness-rekordot dönthetnem hiszen 26 éves, és ha minden okmány és oltási könyv rendben találtatna, ő lehetne a világ legidősebb élő kutyája. A jelenlegi rekord szerint egy 22 éves Tarn nevű kutyus birtokolja a címet.

Sajnos a dokumentumokat sehol sem találom – mondta érdeklődésünkre Kádár Gyuláné. – Édesapám hozta a házhoz Buksit, ám halála után elkeveredtek oltási könyveim melyek azóta sincsenek meg. A szomszédunkban élő nénik elmondása alapján a kutyust a kilencvenes évek legelején hozta apu, ami életkorát ugyan megerősíti, de nem számít hivatalosnak.

Buksi hírére Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos munkatársa, biológus, etológus vezetésével egy kutatócsoport már több alkalommal látogatott Sárrétudvariba. Kubinyi Enikő kutatási területe ugyanis a szociális tanulás, etorobotika, a farkasok és kutyák szociális viselkedésének összehasonlítása, személyiségkutatás és viselkedésgenetika. A fiatal kutató 2016 június 1-től az ERC Starting Grant vezető kutatója, csoportja kutyák kognitív öregedését kutatja.

buksi4

Enikőék számos tesztet elvégeztek Buksival, melyekkel a kutya fizikai és szellemi állapotát mérték fel – említette Kádár Gyuláné. – Buksi matuzsálemi kora genetikai hátterének, hosszú életének tudományos feltárása céljából vért vettek, és azt a világ egyik legismertebb laboratóriumába, Amerikába küldték teljeskörű bevizsgálásra.

Buksi egyébként köszöni, jól van. Annak ellenére, hogy “fedezni” már nem tud, férfiasságát tüzelő nőstények közelségével még mindig érzékelteti, étvágya kiváló, és a portára betérő vendégek nagy kedvence.

Kapcsolódó anyag: Magyar lehet a világ legidősebb kutyája

Olvasói sztorik