Mozaik

Kávéházi karácsonyok a boldog békeidőkben

Még a vendégek is a karácsonyi asztalhoz ültek a kávéházi karácsonyon a tulajdonossal és a dolgozókkal együtt. Az ünnep megkívánta a nyugalmat, a pihenést. Ma is példát vehetünk az egykori kávéházi karácsonyokról.

A karácsonyi varázslat szinte minden embert megérint. A régi időben – főleg a falvakban –  a népszokások, hagyományok kísérték végig az ünnepet is, ahogy egész életet. A városokban élők, dolgozók is megőrizték elejik hagyományát, de ahhoz már hozzá tették a saját életformájukhoz igazított szokásokat. Minden mester, minden mesterség, sőt a céhek is sajátságosan ünnepelték a karácsonyt. A lényeg azonban mindig ugyan az volt, a szeretet, az együttlét és a nyugalom.

Fotó: kavehazmagazin.blog.hu
Fotó: kavehazmagazin.blog.hu

Menjünk csak most vissza egészen az 1500-as évekbe, amikor a török hódoltás idején megjelent Erdélyben a a török kávé, vagy ahogyan akkor nevezték, a „fekete leves”. Aztán a hódoltság idején Budán kialakultak a török kávéházak, majd 1686-után, amikor Budát és Pestet visszafoglalták a töröktől létrejöttek a polgári kávéházak is. Ezek aztán tanúi voltak a folyamatos történelemnek. A művészek, politikusok és szerelemesek örök találkozóhelyévé váltak.

Kapcsolódó anyag: Mit árulnak el személyiségedről kávéfogyasztási szokásaid?

“Karácsonykor azonban megállt az élet egy pillanatra a világhírűvé nőtt budai kávéházakban. A régi kávés mester ősi céhi szokás szerint karácsonyesti asztalához ültette kávéháza apraja -nagyját: szakállas, komoly főpincérét, fehér süveges, fehér zubbonyos öreg kávéfőző legényét, dolgos tüzilegényeit, fürge pincéreit és kis pincérinaskáit, akikkel együtt családias meghittségben: felesége és gyermekei körében ülte meg az ünnepet.”

Fotó: kavehazmagazin.blog.hu
Fotó: kavehazmagazin.blog.hu

A régi család melege fűzte össze a kenyéradó kávés gazdát és dolgozó háza népét. A kávéházban is kigyúlt a karácsonyfa a szeretet ünnepén és a régi kávés mester vendéglátó szeretettel azokat a vendégeket is odaültette karácsonyi asztalához, akiknek a kávéház volt az egyedüli otthonuk.

Talán a mai céges karácsonyi partik is ebből a szokásból nőtték ki magukat. Ám a melegség, a meghittség és az egymásra odafigyelés sokszor hiányzik ezekből a partikból.

Ez is érdekelhet: Depresso néven újranyílik Csernus doki kávézója Egerben

Forrás: Bevilaqua Borsody Béla- Mazsáry Béla: Pest-Budai Kávéházak 1535-1935

Címfotó: brainsandcareers.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik