Mozaik

Visszatérhet az íz a bolti paradicsomokba

Az áruházakban kapható paradicsomok íze az elmúlt évtizedekben sokat vesztett erejéből, az édeskés, lédús nyári gyümölcs zamata mára összehasonlíthatatlanná vált a hagyományos fajtákéval. Egy csapat tudós viszont most gőzerővel dolgozik azon, hogy újra finomabbnál finomabb darabokat vehessünk le az üzletek polcairól.

Harry Klee, a Science című tudományos folyóiratban megjelent kutatás vezetője szerint a paradicsom íze ötven év alatt a nemesítés miatt változott hatalmasat.

Képesek vagyunk rá, hogy a bolti paradicsomok íze érzékelhetően finomabb legyen, olyan, mint volt egy évszázaddal ezelőtt

– olvasható a közleményben.

A kutatócsoport alaposan feltérképezte a paradicsom genomját és arra jöttek rá, hogy annak ízét a növényi DNS határozza meg. Képesek voltak kiszűrni, hogy konkrétan mely gének adják a gyümölcs jellegzetes ízét.

Klee abban bízik, hogy felfedezésüknek köszönhetően 3-5 éven belül egy minden korábbinál ízletesebb paradicsomot tudnak nemesíteni, amit aztán világszerte árusíthatnak majd.

Hiába lenne gyorsabb az eljárás, a kutatók tartózkodnak a paradicsom génmódosításától, a géntechnológiában jelenlévő szabályozási akadályok miatt.

A tanulmány mindenesetre nem feltétlen oldotta meg a problémát, mert az új fajok termesztése nehéz és kiszámíthatatlan folyamat.

Elképzelhető, hogy bizonyos tulajdonságokkal nem kompatibilis a növény és nem úgy viselkedik, ahogy kellene neki

– fogalmazott Jose Ordovas táplálkozási szakértő.

A kutatásból egyébként az is kiderül, hogy a paradicsom veszít az ízéből, ha hűvös helyen tárolják, ezért nem érdemes a hűtőbe tenni, még ha úgy tovább el is áll.

Bónusz:

(Mashable, kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik