Mozaik

Nem látták meg árnyékukat a medvék, hamarosan itt a tavasz

A nyíregyházi medvék viszont fittyet hánytak a néphagyományokra.
Február másodika jeles napnak számít a népi időjóslásban. A régiek megfigyelése szerint ugyanis e nap időjárásából következtetni lehet a tél hosszára. Ráadásul a hagyomány ezt a medvék előbújásával is összekapcsolja, így elvileg azt kell figyelni, hogy van-e árnyéka a medvének ezen a napon – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján.

Az idei medveárnyék-észlelésre csütörtökön délelőtt tartották a budapesti állatkertben. A meghirdetett eseményen kíváncsi gyereksereg figyelte, mi fog történni. Munkatársaik először bemutatták a két kamcsatkai barnamedvét,

Tibort és Romulus-t,

majd dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke beszélt a medvékhez kapcsolódó népi időjóslás hagyományairól.

A két medvét 11 órakor engedték ki a sziklabarlangból a kifutóba.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A borús idő miatt azonban jól láthatóan kirajzolódó árnyékuk egyáltalán nem volt, így a medveárnyék-észlelés azzal az eredménnyel zárult, hogy a medvék nem látták meg az árnyékukat.

A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

A hosszú távra szóló előrejelzésekben persze még a modern meteorológia eredményeinek felhasználásával is igen sok a bizonytalanság, a népi időjóslásban pedig még ennél is nagyobb. Ez utóbbi ugyanis generációk sorának az emberi emlékezet által megőrzött tapasztalatain alapul, amelyek eleve kevésbé pontosak, mint a meteorológiai megfigyelések lejegyzett adatai. Ráadásul a régiek megfigyeléseihez képest az éghajlat is sokat változott. A népi időjóslás hagyományainak ápolása azonban ennek ellenére is fontos feladat.

Galéria
Fotó: MTI

Az állatkert tapasztalatai szerint egyébként a medvék árnyékára alapozott időjóslás alig több, mint az esetek felében válik be. Vagyis az eredmény nem sokkal jobb, mint ha például érme feldobásával próbálnánk megtippelni, hogy rövid vagy hosszú télre kell-e számítanunk.

Nyíregyháza

A Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán azt írta, medvéik a néphagyománynak fittyet hányva elő sem bújtak barlangjukból, így idén a jóslásuk is elmarad.

Mint fogalmaznak, egy másik népi időjóslás szerint ha február 2-án énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Mivel Nyíregyházán az idő borús—tehát a mackók nem látnák meg az árnyékukat-s pacsirta dalt sem hallunk, igen bizakodóak vagyunk a tavasz közeledtét illetően.

Olvasói sztorik