Mozaik

Ma megmutatják a medvék, mikor érkezik a tavasz

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján időjósnak lépnek elő a nagyvadak.

Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után mutatta be a kis Jézust a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is.

A néphagyomány viszont a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából.

Ha  meglátja az árnyékát a napsütésben, akkor  visszacammog aludni, mert  hosszú lesz még a tél. 

Borús  időben viszont nincs árnyék, a medve sem ijed meg a saját árnyékától, és kint marad, jelezve: nyakunkon a tavasz, írja a Netfolk.

A hiedelem  Erdélyből származik, az irodalomban pedig Jókai Mór Az új földesúr című regényében jelenik meg először az időjós medve alakja:

Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy mármost örökké fog tartani (…)

Az ország számos állatkertje szervez programokat a medvéhez fűződő néphagyomány köré

Pécsett vasárnap az idén tizedik születésnapját ünneplő Nikoláj, a barna medve kerül a középpontba a város állatkertjében. A programok reggel kilenc órától egészen délután négy óráig tartanak, a megszokott látványetetések sem maradnak el. Bemutatkozik a Brummogda, ahol a kisebbek plüssmacit is készíthetnek. Lesznek természetismereti játékok és kézműves foglalkozások, és aki szeretne, finom mézeskalácsot is készíthet. Az érdeklődők a Hangoló Zenés Gyermekszínház Medveébresztő című műsorát is megnézhetik.

Debrecenben idén először rendezik meg a Mackófesztivált a hivatalos “medvenapon”, február 2-án. Mézkóstolás, látványetetés, arcfestés és szakvezetővel történő medvenézés várja a látogatók ezen a napon az állatkert nyitva tartása alatt.

Budapesten is lesz mackófesztivál az állatkertben. A kicsik jelmezes medvékkel fotózkodhatnak, emellett le is rajzolhatják kedvenceiket. Rajzolás, színezés és gyurmázás, játékos programok a macikkal. A helyszínre érkezőknek lehetőségük nyílik a mackók örökbefogadására is.

Fotó: miskolczoo.hu

Miskolcon is várják medvecsalogatásra az érdeklődőket. Dorkát és Borkát figyelhetik meg közösen vasárnap 11 órától, majd 13 órától az állatkert oktatótermében kétéltűekkel is lehet ismerkedni, valamint a vizes élőhelyek fontosságáról és védelméről is szó esik, hiszen ez a nap a vizes élőhelyek világnapja.

Kecskeméten olyan komolyan veszik a tavaszvárást február 2-án, hogy még kedvezményes, 300 forintos Medveles-jegy is váltható a medveprogram ideje alatt. A Vadaskertben izgalmas látványetetések, kígyósimogató, rádiós nyereményjáték sorsolás várja a látogatókat!

Szegeden is hasonlóan, medvelessel várják a tavaszt az állatkertben.  Vasárnap 11-15 óra között a Természetvédelmi Oktatóközpontban várják a családokat kézműveskedni, illetve 13:00-kor csalogatják ki a medvéiket, hogy jósoljanak a résztvevőknek.

Kiemelt kép: Pixabay

Megcsodálták a bükki boldogasszony papucsát
Ez a növény annyira védett, hogy élőhelye csak szervezett túra keretében látogatható.
Olvasói sztorik