Virágzó vidékünk

Vizes élőhelyek újulnak meg a Duna egykori árterén

Vidra, vörösgém, törpegém, kócsag, rétisas és barna kánya táplálkozóterülete a vidék.

Hamarosan megkezdődnek a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak rehabilitációjának kivitelezési munkái Bács-Kiskun megyében, így védett madaraknak otthont adó vizes élőhelyek újulnak meg a Duna egykori árterén. A nemzeti park mintegy 300 millió forint európai uniós támogatást nyert el a két természetvédelmi terület megújítására, tájékoztatta Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-t.

A dávodi Földvári-tó a Dunáról egykor lefűződött folyókanyar, medermaradvány, amely jelenleg egy öt tóegységből álló élőhelyrendszert alkot.

Nagy számban fészkel ott vörösgém, törpegém, kis kócsag és nagy kócsag, a közelben fészkelő rétisasok és barna kányák táplálkozóterülete. Védett természeti értékei közé tartozik a sulyom, a tavirózsa, a tündérfátyol és még számos növény- és állatfaj. A Földvári-tónál vidra is előfordul.

Ritka madárcsoda történt a Hortobágyon
Ritka, mint a fehér holló. Bár ez a madár nem holló, de nagyon ritkán téved Magyarországra.

A közeli Hercegszántó mellett található karapancsai erdei tavak térsége természetvédelmi értékekben ugyancsak gazdag terület. A különálló tóegységek itt is korábban lefűződött morotvatavak, holtág-maradványok, de a legnagyobb nyílt vízfelület emberi beavatkozás eredményeképpen jött létre. A gazdag madárvilág mellett említést érdemelnek az olyan fajok, mint a tavi denevér, a mocsári teknős vagy a vidra.

A karapancsai erdőtömbben található erdei tavak rendszerének jelentőségét az adja, hogy ilyen nagy vízfelületek zárt erdőtömbben igen ritkák.

Mindkét tórendszer esetében az elmúlt évtizedekben a medrekben az üledékréteg megvastagodott, a víztér csökkent, egyes tóegységek időnként ki is száradtak a nemzeti park jelentése szerint. Jelentős probléma a vízutánpótlást biztosító műtárgyak leromlott állapota, melynek eredményeként vízáteresztő képességük csökkent, továbbá az összekötő vízkormányzó árkok, csatornák helyenként feltöltődtek, számos helyen benőtte azokat a növényzet.

Az elnyert európai uniós támogatás segítségével a műtárgyakat a nemzeti park felújítja, a csatornákat kitisztítja, egyes tavakban kotrást végez. A dávodi Földvári-tó egyik tóegységében pedig bioremediációs kezeléssel javítja a tó állapotát.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTI/Vajda János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik