Mozaik

Szaharai homok hullhat pénteken

Szaharai eredetű por és homok halmozódott fel a légkörben tőlünk délnyugatra, elsősorban az Ibériai-félsziget, a Földközi-tenger nyugati medencéje és a Balkán nyugati térsége felett, mely pénteken a délnyugati áramlásnak köszönhetően hazánk felé is sodródhat, így a délnyugati és a déli tájakon helyenként az is előfordulhat, hogy a csapadékkal együtt ez kimosódik a légkörből – olvasható az Időképen.

Mint írják, ezt elsősorban úgy vehetjük észre, hogy az esőcseppek színe sárgássá válik, illetve a csapadékhullás után a tereptárgyakon, az utcán parkoló autókon vékony por, valamint homokréteg alakulhat ki.

Lehűlés jön

Pénteken hidegfront hoz esőt, záport, néhol akár az ég is megdörrenhet, hétvégére visszaesik a hőmérséklet.

A fronttal hidegebb légtömeg érkezik térségünkbe, szombat hajnalban az északi tájakon gyengén fagyhat, vasárnap virradóra már többfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet, de kemény fagyoktól nem kell tartanunk. A maximumok is visszaesnek, szombaton 4-8 fokot mérhetünk, vasárnap néhány fokkal enyhébb lesz az idő. Szombaton dél, délkelet felé távozik a csapadéktömb, mögötte felszakadozik a felhőzet és napközben csupán néhol alakulhat ki jelentéktelen hózápor.

Vasárnap többnyire száraz idő ígérkezik, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik