Mozaik

Szarvasok sétáltak Gyula belvárosában

A "Gyulai csevegő"  Facebook-oldalán jelent meg egy olvasói bejegyzés, miszerint 2 szarvas is kószált a városban csütörtök reggel.

Azt tudni lehetett eddig is, hogy Gyulán, pontosabban a közeli erdőkben őzek és dámszarvasok élnek, de eddig még nem fordult elő, hogy a városba merészkedjenek. A Gyulai csevegőn történt  bejegyzés szerint most megtörtént, ami eddig nem.

Szarvasok sétáltak Gyula belvárosában 1
Forrás: NLCafe.hu

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember szerint, egyáltalán nem jellemző az őzek és a szarvasok megjelenése -írja a Beol.hu. Az extrém téli időben elsősorban a táplálék iránti vágy hajtja őket a településekre. Normál időjárási körülmények között azonban ez kevésbé fordul elő. A vadfajok esetében — ha táplálkozásuk biztosított — szinte egyáltalán nem történik meg, hogy „látogatást” tesznek a településeken.

A természetben élő szarvasok rettegnek az ember és a város szagától

A szarvasok természetes esetben kerülik az ember közelségét. Nem érdemes megrémiszteni őket, amúgy is ijedtek a városi körülményektől. Mindenképp óvatos körültekintéssel bánjunk velük, mert mert agancsukkal súlyos sérülést is okozhatnak.

Kapcsolódó anyag >>> Így néz ki egy hatalmas szarvascsorda a Balatonnál

Címlapfotó/illusztráció/ pixabay.com

Olvasói sztorik