Mozaik

Zöldesen csillogó üstökös húz el a Föld mellett

A Föld közelében halad el ezekben a napokban a Napot 5,4 évenként megkerülő 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák (TGK) üstökös, amelyet egy átlagos távcsővel, sőt jó látású emberek esetében akár szabad szemmel az egész északi féltekéről látni lehet április végéig.

A zöldesen csillogó TGK április 1-jén, szombaton, 2 óra 53 perckor közelíti meg a legjobban a Földet, ekkor mindössze 21 millió kilométerre lesz tőle. Bár ezt követően távolodni fog bolygónktól, a Naphoz közeledve egyre világosabban kivehető lesz az égen. Távcsővel is azonban csak egy elmosódó foltként, egy kis fénylő felhőként lesz észlelhető, és a csóváját sem lehet látni majd, mert eltakarja a kómája (az üstökösök magja körül keletkező ködszerű gázfelhő).

Az 1,4 kilométeres átmérőjével a szerényebb méretű üstökösök közé tartozó égitest április 12-én közelíti meg legjobban – körülbelül 160 millió kilométerre – a Napot, és bár április végéig látható lesz a Földről, az ideális idő a megfigyelésére április 7-8-ig tart, mert ezután a Hold egyre jobban fénylik majd, sőt április 10-én telihold lesz, ami majdnem lehetetlenné teszi az üstökös észlelését. Német csillagászok szerint a Sarkcsillag és Nagy Medve csillagkép között kellett keresni.

A jégből, porból és kőzetből álló üstökös csillogó zöld színű, különleges szénmolekulái szinte fluoreszkálnak a Nap sugarainak hatására az űrben

– hívták fel a figyelmet olasz csillagászok. Számításaik szerint a TGK fénye 6-os erősségű, vagyis épp a szabad szemmel láthatóság határán van, távcsőből elég egy 50 milliméteres objektívvel bíró.

Az üstököst felfedezőiről és újrafelfedezőiről, egy amerikai, egy francia és egy szlovák csillagászról nevezték el. 1858-ban, 1907-ben és 1951-ben figyelték meg, és noha keringésideje mindössze 5,4 év, a köztes években nem látták. Csak a pályaszámítások mutatták meg 1951-ben, hogy e három évben észlelt üstökös egy és ugyanaz. Azóta jobban észlelték, visszatéréseit feljegyezték és megfigyelték.

Április 1-én a legutóbbi 100 év legjobb láthatóságát mutatja a kométa – olvasható a Vega Csillagászati Egyesület honlapján.

Az 1858. május 31-én felfedezett üstökös legközelebb 2022-ben teszi tiszteletét a Föld közelében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik