Mozaik

60 ezer fafajtának ad otthont a Föld

Korábban a témában:

A Botanikus Kertek Nemzetközi Természetvédelmi Egyesületének (BGCI) legfrissebb átfogó tanulmánya szerint jelenleg 60 065 fafajta él a bolygón – írja a BBC.

A kutatók azt remélik, hogy a lista eszközként szolgálhat a ritka és veszélyeztetett fajok beazonosítására és azok kipusztulásának megelőzésére.

A jelentés szerint a legtöbb fafajtával rendelkező nemzet Brazília, az országban 8 715 féle fa terem meg. Ha eltekintünk a sarkköröktől, ahol nincsenek fák, a legkevesebb, alig 1400 fajjal bíró régió Észak-Amerika sarkvidékhez közel eső része.

Fontos információ, hogy a fajok több mint fele (58 százalék) csak egy országban található meg, ami arra utal, hogy állományuk sebezhető és potenciális veszélyeknek van kitéve, mint például az erdőirtás és a szélsőséges időjárási körülmények

Mintegy 300 fajt soroltak a kritikusan veszélyeztetett kategóriában, mivel kevesebb mint 50 egyed maradt meg belőlük a vadonban.

A legveszélyeztetettebb mind közül a karomia gigas. A ritka fából mindössze hat egyed maradt a szabadban Tanzánia elszigetelt részein. Most a helyiek őrzik a fákat, és értesítik a kutatókat, ha magokat hullatnak. A terv az, hogy a magokat egy tanzániai botanikus kertben elültetik, szaporítják, majd később újra benépesítik velük az erdőket.

Paul Smith, a BGCI főtitkára elmondta, idáig megbecsülni sem lehetett a fafajok számát, mert az adatokat korábban nem digitalizálták.

Mi szerencsés helyzetben vagyunk, hisz világszerte 500 botanikai intézmény az egyesületünk tagja. Az adatok digitalizációja egy évszázad munkájának a betetőzése

– mondta.

Kiemelt kép: A bátaszéki molyhos tölgyfa, amely 2016-os év európai fája lett / MTI

Címkék: faökofákfafajta

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.