Mozaik

Ebédelni sem tudnak a trágyaszagtól Cegléden

Némelyek csak télen jutnak friss levegőhöz.

Sok helyi lakos arról panaszkodik, hogy egy hizlalda miatt közel kétezer sertés trágyájának szaga járja át Ceglédet, a sertéstelep tulajdonosa viszont azt mondja, hogy semmi köze a bűzhöz – olvasható a hirado.hu portálon. A köztévé Kosár című fogyasztóvédelmi magazinja foglalkozott a témával, mely egyre nagyobb visszhangot vált ki a városban.

Nagy mennyiség kétezer állat ürüléke

A helyiek szerint a majd egy évtizede jelent meg a roppant kellemetlen szag, melynek nyomai a Cegléd határában létesült sertéstelephez vezettek. 2009-ben már arról panaszkodtak a tanyai lakosok, hogy a környékbeli földekre hordja ki a tulajdonos a híg tárgyát, és egyszerűen nem bírták elviselni a büdöset. A sertéstelepen közel kétezer állat él, el lehet képzelni tehát, hogy mennyi ürülék keletkezik.

Szag is érkezett a bejelentések mellé

Nagyon sok észrevétel jutott el a városvezetéshez, ahová egy idő után a bejelentések mellé maga a szag is megérkezett.

Bent a városközpontba is lehet érezni. Szépen épülget a központ, és főleg nyáron, tavasszal sokan ülnek kint a szórakozóhelyek előtt. De egy ebédet úgy elfogyasztani, hogy közben erre hozza a kellemetlen illatot a szél, nem kellemes – mondta a Kosár magazinnak Nagy Lajos aljegyző.

Kedvezőtlen széljárás esetén oda a környékbeli kerti partik romantikájának is, mert trágyaszagban bizony nem kellemes a falatozás.

Ördögi kör

Az önkormányzat a megnyugtató megoldáson dolgozik. A hizlalda tulajdonosa csak annyit volt hajlandó mondani, hogy ő minden jogszabályt betartva működik, és ez valóban igaz. A város vezetésének nem is az a célja, hogy bezárassa a jól működő gazdasági társaságot, hanem hogy megoldást találjon a problémára.

Egy ügyvédi vélemény szerint nem zárható ki, hogy jogi úton a ceglédi lakosok számára kedvező módon lehetne rendezni a dolgot, de ehhez bizonyítani kellene, hogy a szagért a hizlalda a felelős.

Ez pedig nehéz lesz. A vitás ügy lezárásáig marad a büdös, így némely lakos csak télen jut friss levegőhöz. Akkor ugyanis nem trágyáznak.

A részleteket IDE KATTINTVA olvashatja el.

Olvasói sztorik