Néhány napja arról írtunk, hogy egy alföldi gazda szerint aranyára lesz idén a szamócának. A tavaszi fagyok odatettek a gyümölcsnek, melyből idén a termelő becslése szerint 30 százalékkal kevesebbet szüretelhetnek a gazdák.
A lekvár- és szörpkészítésre készülő háziasszonyoknak az a remény maradt, hogy a Szedd magad! akció keretében olcsóbban juthatnak hozzá a kívánt mennyiséghez.
A Világgazdaság most arról írt, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet múlt hét végén lezárt adatai szerint a fóliában és üvegházban termesztett szamóca belföldi termelői ára a 14–20. hetek átlagában kilónként 1938 forint volt, 23 százalékkal magasabb az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. Ugyanakkor az elmúlt napok piaci árai is azt mutatják, hogy a tavalyinál lényegesen magasabb áron kínálják az árusok a szamócát.
A nagy távolságról szállított importszamóca a különféle kezelések és a nem optimális érési állapotban történő betakarítás miatt beltartalomban és ízben is lényegesen gyengébb a friss magyar epernél.
Kiemelt kép: MTI