Mozaik

Díszdoktorrá avatták Kolozsváron Károly herceget, Erdély tisztelőjét és csodálóját

A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem díszdoktorává avatták hétfőn Károly walesi herceget, brit trónörököst. A ceremónián a herceg felidézte, hogy húsz éve jár rendszeresen Romániába, Erdélybe megcsodálni az itteni tájakat, közösségeket, a sokszínű növény- és állatvilágot és azt a harmóniát, amelyben az emberek a természettel élnek.

Károly herceg szerint Erdély lehet a kulcs a bolygó megmentéséhez
A természet intenzív kizsákmányolása helyett harmóniában kellene élni vele, akárcsak Erdélyben.

Az itt élő emberek sajátosságának nevezte, hogy a kulturális és természeti örökség megőrzése, a hagyományok ápolása mellett a változásra, a megújulásra is készek.

Az önök épített öröksége, az itteni gyönyörű gazdaságok, az élővilág sokszínűsége, a közösségek és hagyományok sokfélesége Erdélyben és Romániában kincset ér. Ezek az önök kincsei. Az önök országimázsa szorosan kötődik a hagyományokhoz, az ételek ízéhez, a sajátos élővilághoz, a gyönyörű tájakhoz és a megújulási képességhez. Ezek teszik önöket különlegessé – mondta a díj átadásán Károly herceg.

A díszdoktori cím odaítélésével kapcsolatban Ioan Aurel Pop, az egyetem rektora hangsúlyozta:

Károly herceg Erdély és Románia valóságos védelmezőjévé vált az itteni birtokai, alapítványai és egyesületei, a befektetések és a verseny népszerűsítése, a műemlékvédelem és a környezetvédelem iránti érdeklődése, de legfőképpen a személyes példája révén.

Székely ház-Csíksomlyó, Fotó: Wikimedia Commons

Károly herceg 1998 óta jár vissza évről évre Erdélybe, ahol a székelyföldi Zalánpatakon egy falusi gazdaságot is vásárolt. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett – írta az MTI.

Kiemelt kép: foter.ro

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik