Virágzó vidékünk

Megválasztották Erdély hét csodáját

A Gyilkos-tó és a szomszédságában levő Békás-szoros kapta a legtöbb szavazatot azon a vasárnap zárult szavazáson, amelyen Erdély hét csodáját kereste a Transindex.ro erdélyi portál és a goTransylvania telefonos turisztikai alkalmazás fejlesztője.

A szavazás résztvevői a kezdeményezés honlapján, illetve telefonkészülékeken a goTransylvania útikalauz-alkalmazás keretében május elején közzétett 34-es listáról választhatták ki az erdélyi nevezetességeket. Ezeket a szervezők felkérésére erdélyi szakértők, szakmai szervezetek és közéleti személyiségek ajánlották.

A több mint húszezer leadott szavazat szerint a hét csoda a következő:

1. A Gyilkos-tó és a Békás-szoros

Fotó: Tatár Attila

2. A Szent Anna-tó

Fotó: Elis Serenity

3. A Tordai-hasadék

Fotó: Bereczki Barna

4. A torockói Székelykő

Fotó: Bereczki Barna

5. A székelyföldi borvizek és mofetták

Fotó: Mihály László

6. A csíksomlyói Mária-szobor

Fotó: Csiki Székely Múzeum

7. A szovátai Medve-tó

Fotó: Lender Zsolt

Az ajánlott erdélyi nevezetességek között a természeti látnivalók mellett az épített örökség remekművei, köztük a kolozsvári Bánffy-palota, a székelyderzsi erődtemplom és Vajdahunyad vára, az élővilág ritkaságai, például a mocsári kockásliliom és a békászó sas, ételkülönlegességek, így a szilágysági pálinka és a tordai pecsenye, vagy fontos történelmi események – mint amilyen például a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető 1568-as tordai országgyűlés – is szerepeltek.

A Transindex szerint a szavazók több mint 80 olyan erdélyi csodát is javasoltak, amely nem szerepelt az eredeti 34-es kínálatban. Ezek közül a nagybányai művésztelepet javasolták a legtöbben.

Láthatóvá váltak az elsüllyesztett erdélyi falu romjai
A jelenlegi mesterséges tó helyén állt Bözödújfalu.

(kiemelt kép: MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik