Virágzó vidékünk
Gyergyószentmiklós, 2013. augusztus 5.
A Gyilkos-tó a Hargita megyei Hagymás-hegységben, Gyergyószentmiklóstól 25 kilométerre 2013. augusztus 5-én.
MTI Fotó: Varga György

Megválasztották Erdély hét csodáját

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 05. 29. 15:08

A Gyilkos-tó és a szomszédságában levő Békás-szoros kapta a legtöbb szavazatot azon a vasárnap zárult szavazáson, amelyen Erdély hét csodáját kereste a Transindex.ro erdélyi portál és a goTransylvania telefonos turisztikai alkalmazás fejlesztője.
Korábban a témában:

A szavazás résztvevői a kezdeményezés honlapján, illetve telefonkészülékeken a goTransylvania útikalauz-alkalmazás keretében május elején közzétett 34-es listáról választhatták ki az erdélyi nevezetességeket. Ezeket a szervezők felkérésére erdélyi szakértők, szakmai szervezetek és közéleti személyiségek ajánlották.

A több mint húszezer leadott szavazat szerint a hét csoda a következő:

1. A Gyilkos-tó és a Békás-szoros

Fotó: Tatár Attila

2. A Szent Anna-tó

Fotó: Elis Serenity

3. A Tordai-hasadék

Fotó: Bereczki Barna

4. A torockói Székelykő

Fotó: Bereczki Barna

5. A székelyföldi borvizek és mofetták

Fotó: Mihály László

6. A csíksomlyói Mária-szobor

Fotó: Csiki Székely Múzeum

7. A szovátai Medve-tó

Fotó: Lender Zsolt

Az ajánlott erdélyi nevezetességek között a természeti látnivalók mellett az épített örökség remekművei, köztük a kolozsvári Bánffy-palota, a székelyderzsi erődtemplom és Vajdahunyad vára, az élővilág ritkaságai, például a mocsári kockásliliom és a békászó sas, ételkülönlegességek, így a szilágysági pálinka és a tordai pecsenye, vagy fontos történelmi események – mint amilyen például a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető 1568-as tordai országgyűlés – is szerepeltek.

A Transindex szerint a szavazók több mint 80 olyan erdélyi csodát is javasoltak, amely nem szerepelt az eredeti 34-es kínálatban. Ezek közül a nagybányai művésztelepet javasolták a legtöbben.

Bözödújfalu, 2017. május 21.
A leapasztott mesterséges tó medre a Maros megyei Bözödújfalun 2017. május 21-én. Két hónap alatt több mint nyolc méterrel csökkentették a tó vízszintjét, így láthatóvá váltak az egykori település romjai. A következõ hetekben tovább apasztják a tározó vizét, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani a tóban álló irányítótornyot a gáttal összekötõ hidat, amelynek egyik összekötõ eleme februárban a vízbe esett.
MTI Fotó: Boda L. Gergely
Láthatóvá váltak az elsüllyesztett erdélyi falu romjai
A jelenlegi mesterséges tó helyén állt Bözödújfalu.

(kiemelt kép: MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kolomna, 2016. február 12.
Havazik a Moszkvától 116 kilométerre délkeletre fekvõ Kolomnában 2016. február 12-én. III. Vaszilij moszkvai nagyfejedelem 1525 és 1531 között megépíttette a városban a moszkvai Kreml mását. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.