Mozaik

Nagy sikere van a természet hangjait közvetítő rádiónak

Madárcsicsergéstől és az eső kopogásától hangos az éter.

A szabad természet hangjait, a madarak dalát, a békák brekegését lehet meghallgatni a cseh Slow Radióban, amely az interneten keresztül fogható. A 24 órán át folyamatosan hallgatható adást a cseh természetvédők gondolták ki és számítógépes szakemberek segítségével valósították meg. A Slow Radio május közepétől működik.

A rendkívül érzékeny mikrofonokat a “szerkesztők” Dél-Csehországban egy meg nem nevezett természetvédelmi területen helyezték el. Kiderült, hogy szinte minden pillanatban hallani valamit: a kora reggeli óráktól egészen délig elsősorban a madarak csicsergését, énekét, majd a nyári déli hőségben a madarak néhány órára elpihennek, majd új erőt gyűjtve kora este újra dalolni kezdenek egészen az éjjeli órákig.

A madárkoncert után a természet általában elcsendesül, az éjjeli órákban leginkább a közeli tó békáinak a brekegésését, a bogarak zümmögését vagy a nagyobb állatok kószálásának hangjait lehet hallani. Külön varázsa van az esőnek, amikor jól hallani, ahogy az esőcseppek dobolnak a fák koronáján vagy a száraz avaron.

KATTINS IDE ÉS HALLGASD A TERMÉSZET HANGJAIT A SLOW RÁDIÓBAN!

Bár az emberi települések és a forgalmas utak a “rádióadó” színhelyéről néhány kilométernyi távolságra vannak, időnként a háttérben vonatokat, repülőgépet vagy egy-egy eltévedt turista morgását is hallani lehet.

A kéthetes tapasztalatok azt mutatják, hogy a projekt sikeres és a Slow Radio adását olykor kávéházakban, cukrászdákban vagy teázóban is hallani. A “műsor” terjesztése bérmentes, így a természetvédők azzal számolnak, hogy idővel sikeres és hangulatos háttért alkothat a nagyvárosi vendéglátó helyeken is – írta az MTI.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik