Ha nyár, akkor görögdinnye, de valószínűleg mindnyájan ismerjük az érzést, amikor az első ízetlen falat még az élettől is elveszi a kedvünket. A gyümölcs jókora hátulütője, hogy nehéz megállapítani, a polcokon melyik az igazán érett darab és melyiket érdemes megvásárolni.
A görögdinnye azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amely a száráról való leszedése után már nem érik tovább, tehát nem érdemes azzal próbálkozni, hogy hazavisszük a boltból és tovább érleljük a napon. A sárgadinnye és más dinnyefajták szobahőmérsékleten lágyabbá válnak, de azok ízét is a szedés pillanata határozza meg egyszer és mindenkorra.
A nyugodalmas dinnyefogyasztás érdekében a Sokszínű Vidék megpróbálta összeszedni, hogy mire érdemes nagyon odafigyelni a görögdinnye megvásárlásakor, illetve ha kertben, termőföldön termesztettük, a szedésekor.
-
Nézzük meg a “hasát”
A görögdinnye alsó része a növekedés során folyamatosan érintkezik a talajjal, így ha tökéletesen megérett, sárgás színűnek kell lennie. Ha viszont fehér, akkor semmiképp ne adjunk ki érte pénzt.
-
Kopogtassuk
Tartsuk a fülünkhöz a dinnyét – már ha nem több tíz kilónál -, és kopogtassuk meg vagy pörgessük az ujjunkkal. Kongatásra az érett görögdinnye inkább “zörgő”, mintsem “puffanó” hangot ad. Az éretlen gyümölcs hangzása jóval nagyobb, a túlérett pedig tompa hangot ad. Az éretlen és az érett görögdinnye közötti különbségtétel megtanulása gyakorlást igényel, de a piacon például bátran megkérhetjük az eladót, hogy segítsen nekünk.
-
Illatozzuk meg
Vegyük fel a gyümölcsöt és vigyük kicsit arrébb a többitől, majd szimatoljuk meg erősen. Az érett görögdinnye enyhén édes illatú és hasonlít a gyümölcs ízére. Azonban ha túl édes odort érzünk, az a dinnye túlérettségére utalhat. Ez a módszer például remekül alkalmazható a sárgadinnye kiválasztásánál is.
-
Mérlegeljük
Ha átmentünk a fenti teszteken és még mindig nem tudunk dönteni néhány dinnye között, akkor hasonlítsuk össze a hasonló méretűek súlyát, és válasszuk azt, ami nehezebbnek érződik. A hibaszázalék itt közel sem nulla, de a praktika megbízhatónak mondható.
-
Figyeljük a naptárat
Ugye emlékszünk a vetés napjára, és leírtuk a dátumot, amikor ültettünk? A vetőmagok csomagolását általában egészen pontos leírással látják el, az utasítások, így az “aratás” időpontja megfelelő öntözés, jó talaj, és kártevőhiány mellett bátran követhetők. Arra azért mindenképp ügyeljünk, hogy a dinnyét ne szedjük le addig, míg a csomagoláson feltüntetett méretűre nem nőtt.
-
Forgassuk meg
Mint azt már fentebb említettük, a görögdinnye hasa sokat elárul az érettségéről, ezért még a szárán forgassuk meg óvatosan a gyümölcsöt, és nézzük meg, hogy sárgás vagy fehér színű az alja. Ez jó lehetőség arra is, hogy gyümölcsből falatozni vágyó csigákat és más károkozókat eltávolítsuk róla.
-
Vizsgáljuk meg a szárát
Bár a leveleknek és a száraknak még zöldnek és egészségesnek kell lennie, az érett görögdinnye esetén a gyümölcshöz legközelebb eső inda már barna és száradt lesz. Ha zöld, akkor a dinnye feltehetően még érlelődik. És ha már a szárak és levelek is barnulnak, érdemes azonnal leszedni a finomságot, még mielőtt minden rosszra fordul.
-
Kopogtassuk
Ahogy az imént szóltunk róla, a kopogtatással sok következtetést levonhatunk a görögdinnyék esetében, és ez akkor is igaz, ha még a száron vannak.
(kiemelt kép: Thinkstock)